Швейцарците казаха „да“ на гей браковете и „не“ на високите данъци

Одобрението на закона чрез референдум направи Швейцария 17-ата държава в Европа, която разрешава еднополови бракове. [EPA-EFE/PETER SCHNEIDER]

Швейцарците одобриха в неделя закон, който дава право на еднополовите двойки да се женят, с явно мнозинство от 64%. В същото време те отхвърлиха с 65% възможността за конституционна поправка за повишаване на данъците върху капиталовите доходи на богатите.

Това са резултатите от два отделни национални референдума, които бяха проведени в неделя.

По отношение на законопроекта, който позволява еднополови двойки да се женят, коалиция от консервативни и религиозни политици събра повече от 50 000 подписа срещу предложението. По този начин предизвика референдум, преди законът да влезе в сила.

Одобрението на предложението чрез референдум направи Швейцария 17-та държава в Европа, която разрешава еднополовите бракове.

Освен правото на законен брак и осиновяване, двойките жени, които имат сключен брак, получават и правото да имат деца след процедура с донори на сперма, което досега беше разрешено само за хетеросексуалните двойки.

Успоредно с референдума беше проведено второ гласуване по инициатива на младежкото крило на Социалистическата партия, озаглавено „Намаляване на данъците върху заплатите, данъчен капитал по справедлив начин“.

Поддръжниците на така наречената инициатива „99 процента“ искаха по-голямо данъчно облагане върху високите нива на капиталови доходи, като прагът да бъде определен от парламента.

Младежкото крило на социалдемократическата партия настояваше данъците върху приходите над 100 000 швейцарски франка да бъдат поне 1,5 пъти по-високи от данъците върху доходите от труд.

Тяхното предложение събра 100 000 подписа, необходими за гласуване на конституционна промяна. Силната кампания, ръководена от търговски асоциации, беше гаранция, че предложението няма шанс за успех.