Швеция: Русия заплашва европейския ред по отношение на сигурността

Действията на Русия заплашват целия европейски ред по отношение на сигурността, каза министърът на отбраната Петер Хултквист. [ Shutterstock / Bumble Dee ]

Действията на Русия застрашават целия европейски ред по отношение на сигурността, каза министърът на отбраната Петер Хултквист в речта си на годишната среща, посветена на шведската политика за сигурност и отбрана. Министърът обсъди и исканията на Русия към НАТО и ситуацията на украинската граница.

Всички държави имат право на суверенитет според принципите на ООН и Русия по този начин оспорва международното право, подчерта Хулквист,  който е дългогодишен министър на отбраната.

„Швеция има право да си сътрудничи с НАТО, а ЕС е най-важната платформа за политика за сигурност на Швеция“, каза още Хулквист.

„Нашата  стратегия е да изграждаме сигурността заедно с другите европейски държави. Днес ние сме уважаван партньор, който сътрудничи за отбраната. Това, което правим, е наш собствен избор и се основава на решения, взети от шведското правителство. Така трябва да остане. Няма място за компромис по този въпрос“, добави той.

Опозицията, водена от умерените, настоя правителството да започне преговори на най-високо политическо ниво относно политиката за сигурност на Швеция в отговор на действията на Русия по границата с Украйна.

Лидерът на Умерената партия Улф Кристерсон коментира на срещата исканията на Русия по отношение на НАТО.

„Просто казано, това е напълно изключено, както за Украйна и други свободни държави, които преди са били част от Съветския съюз, така и за страни като Финландия и Швеция“, каза той.

Кристерсон каза също, че Швеция трябва да последва на Финландия по отношение на НАТО, като посочи новогодишната реч на финландския президент Саули Нийнистьо, в която той каза, че страната му е свободна да се присъедини към военния алианс, ако пожелае.

„Швеция сега трябва да последва примера на Финландия с широк политически консенсус. Защото каузата на Финландия е и наша“, допълни Кристерсон.

Той разкритикува Хултквист за начина, по който е подходил към исканията на Русия. „Не мисля, че позицията му е толкова категорична, колкото на финландското правителство. Те отговориха много по-рано, по-бързо и по-настоятелно”, каза той

„Много ми е трудно да разбера как може да бъде изключено членството в НАТО в ситуация, в която Русия действа все повече като Съветския съюз. Не търся битка по въпроса за НАТО, но не мога да разбера от къде другаде ще дойдат съществените гаранции за сигурността за целия свободен свят“,  добави лидерът на Умерената партия.

Миналата седмица висшият военен командир на Швеция Микаел Байден заяви, че стратегията за сигурност на Швеция ще бъде изцяло подкопана, ако НАТО се съгласи да се въздържа от по-нататъшно разширяване и да ограничи дейността си в Европа.

Русия е разположила около 100 000 войници близо до границата си с Украйна, което тревожи Запада. Москва отрича твърденията на Вашингтон, че подготвя нахлуване на украинска територия и настоява за гаранции за сигурност, включително спиране на разширяването на атлантическия военен алианс на изток.

Руските искания обезпокоиха някои страни в Европа, които не са членове на НАТО, включително Швеция, която засили връзките с алианса и не желае да ограничава периметъра им, дори да няма планове да се присъедини към момента.