Шефът на ООН ще присъства на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин

Антонио Гутериш, генерален секретар на Организацията на обединените нации, 21 декември 2021 г. [EPA-EFE/WAEL HAMZEH]

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в четвъртък (13 януари), че ще присъства на откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин следващия месец с посланието, че събитието „трябва да бъде инструмент за мир в света“.

Потвърденото му присъствие идва на фона на воден от САЩ дипломатически бойкот в знак на протест заради потъпкването на човешките права в Китай. Към дипломатическия бойкот се присъединиха Австралия, Великобритания, Канада и Япония. Китай отрича злоупотребите с правата на човека и осъди бойкота като предателство срещу олимпийските принципи.

„Олимпийските игри са изключително важно събитие, което символизира ролята на спорта в обединяването на хората и в насърчаването на мира“, каза Гутериш пред репортери.

„Именно в този строг контекст и без никакво политическо измерение възнамерявам да присъствам на откриването. Отивам с посланието, че Олимпийските игри трябва да бъдат инструмент за мир в света“, посочи той.

Правозащитни групи и американски законодатели призоваха Международния олимпийски комитет да отложи игрите и да ги премести, освен ако Китай не сложи край на това, което Съединените щати считат за геноцид срещу етническата група уйгури и членове на други мюсюлмански малцинствени групи.

Зимните олимпийски игри ще се проведат от 4 до 20 февруари. Очаква се малко световни политици да пътуват до Пекин, с изключение на руския президент Владимир Путин, който прие поканата на китайския си колега Си Дзинпин.

За Китай церемонията по откриването има голямо символно значение. Ако други големи западни страни, с изключение на САЩ, Обединеното кралство и Австралия, не се присъединят към бойкота, това ще се счита за победа за Пекин и поражение за САЩ.

Европейският съюз все още няма обща позиция. Франция изрази амбиция да координира подхода на 27-те членки на ЕС, но постигането на обща позиция изглежда утопично.

Повечето страни в източната част на континента са членове на формата 17+1 с Китай (въпреки че Литва наскоро напусна, като намали броя на страните-участнички на 16).