Шефът на чешкия парламент призова унгарците да изгонят Орбан

„Чехите вече изгониха своя Бабиш. Искрено се надявам, че и унгарците ще успеят да го направят”, каза председателят на чешкия парламент. [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

Изказването на председателя на парламента, че се надява, че унгарците ще изгонят премиера Виктор Орбан на предстоящите общи избори, разпали спорове в новата чешка управляваща коалиция.

„Чехите вече изгониха своя Бабиш. Искрено се надявам, че и унгарците ще успеят да го направят”, написа на страницата си във Фейсбук председателят на чешкия парламент Маркета Пекарова Адамова (ТОП 09, ЕНП) . Според нея Унгария трябва да гласува за промяна на изборите на 3 април.

„От решаващо значение е Европейският съюз да бъде формиран от държави, за чиито правителства са на първо място демократичните принципи, а не ползата за техните премиери“, пише още тя.

Според нея ситуацията в Унгария е много подобна на тази в Чехия досега. Тя разкритикува Орбан, че „не се колебае да установи съмнителни връзки със страни като Русия и Китай, за сметка на своите съюзници, включително и нас“.

„ЕС може да съществува в свят, в който недемократичните режими чакат всяка възможност да ни дискриминират, отслабват и след това злоупотребяват“, написа Маркета Пекарова Адамова.

Чешкият премиер Петр Фиала отказа коментар, като заяви, че не иска да разпалва и без това нагорещената ситуация.

„Мога само да добавя, че правителството отговаря за външната политика и аз – като негов министър-председател, ще положа усилия за координирането на позицията на конституционните власти“, каза Фиала.

Пекарова Адамова наля масло в огъня на 10 януари, когато разкритикува позицията на Унгария по отношение на Казахстан, докато Орбан изрази солидарността си с казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев.

„Виктор Орбан де факто одобри разстрела на казахстанци и пристигането на руската армия“, каза Пекарова.

Този път нейната критика беше споделена от външния министър Ян Липавски (Пиратска партия, Зелените).

„Президент, който издава заповед за стрелба по цивилни без предупреждение, не се нуждае от солидарност. Нашата солидарност принадлежи на народа на Казахстан“, написа той в Туитър.

Липавски също така реши да замрази лицензите за износ на оръжие за Казахстан.

Преди седмица бе съобщено, че заобикаляйки правилата за политическа реклама, унгарски фонд, създаден преди около година, финансиращ проправителствени лица в социалните мрежи, е на път да похарчи повече от 1 милиард унгарски форинта (2,7 милиона евро) до парламентарните избори през април.

Центърът „Мегафон“ стартира с мисия да обучава „професионални фейсбук войни“, за да им помогне да усилят гласа си в социалните медии. На практика това се превърна в значителна финансова подкрепа за постингите на 8 до 10 души, обикновено лица от проправителствените медии.

Те се наричат ​​лидери на мнение, но техните съобщения се припокриват с комуникацията на правителството.