Шпионирането на чужденци извън страната е незаконно, реши германският КС

Съдът не е съгласен с дългогодишния аргумент на Службата, че основният закон на Германия не защитава всички и установи, че основните дейности на агенцията изискват основно преразглеждане.[Shutterstock/Werner Spremberg]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от Столиците:

БЕРЛИН

Шпионирането на германската разузнавателна служба в чужбина е противоконституционно. Конституционният съд на Германия постанови вчера (19 май), че германската разузнавателна служба нарушава конституцията, като следи в чужбина хора, които не са германци. Съдът не е съгласен с дългогодишния аргумент на Службата, че основният закон на Германия не защитава всички. Според КС основните дейности на агенцията трябва да бъдат преразгледани.

Съдът се съгласи, че “защитата на основните права на отделните лица може да се различава в страната и в чужбина”. Съдът обаче отсъди, че “основният закон не позволява глобално и цялостно наблюдение, дори за целите на чуждестранното разузнаване”.

Междувременно наказателното производство по скандала “Дизелгейт” срещу ръководството на Фолксваген приключи след споразумение. Съгласно него, изпълнителният директор Херберт Дийс и председателят на надзорния съвет Ханс Дитер Пьоч ще платят 9 милиона евро. Разследващите обвиниха дуото миналия септември, че не са информирали своевременно следователите за степента на финансовите щети и санкциите във връзка със скандала с емисиите. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Местни избори. Вторият тур на местните избори, който беше отменен през март, може да бъде проведен през юни. Научният съвет на Франция посъветва правителството, че изборите може да са през юни, но само ако пандемията се овладее най-малко две седмици преди това. Друга алтернатива, според съвета, би била и двата кръга да се организират през септември. Това се отнася само за 5000 селища, където живее половината от населението. Останалите 30 000 кметове вече встъпиха в длъжност миналия понеделник. (EURACTIV.FR)

///

БРЮКСЕЛ

Инциденти с белина. Белгийският център за контрол на отровните вещества регистрира увеличение с 15% в броя на сигналите, които е получил след избухването на COVID-19 в средата на март. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

ЛОНДОН

Училищата все още са затворени. Въпросът дали училищата ще отворят на 1 юни, остава неясен, след като местните власти и учителските синдикати възразиха. Правителството на Борис Джонсън има желание да отвори училищата като част от следващия етап на разхлабване на мерките. Идеята е първо да отворят началните училища за деца на възраст 4-11 години, преди летните ваканции да започнат в края на юли. Бенджамин Фокс предава от Лондон.

///

ВИЕНА

Контрапредложение на плана на Меркел и Макрон. След като френско-германското дуо представи своята програма за възстановяване на стойност 500 милиарда евро, която се стреми да изведе Европа от кризата “обединена и солидарнa”, канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви предложение, координирано от т.нар. наречена “пестелива четворка” (Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия). То цели да “стимулира европейската икономика, като същевременно се избегне взаимен дълг”.

Австрийският канцлер вече беше изразил недоволството си от съвместното предложение на канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Тяхното предложение е свързано с предоставянето на безвъзмездни средства, на което “пестеливата четворка” се противопоставя. (Филип Грюл | EURACTIV.de)

///

ХЕЛЗИНКИ

Увеличаване на самоубийствата на фона на COVID-19. Броят на самоубийствата във Финландия е нараснал с 15% в сравнение с март и април предходната година, според последните данни на националния полицейски съвет. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Вот на недоверие. Италианският министър на правосъдието Алфонсо Бонафеде може да се изправи срещу вот на недоверие пред Сената тази вечер (20 май), след като дясноцентристката опозиция внесе вот на недоверие в парламента. През последните месеци Бонафеде получи множество критики заради освобождаването на 376 членове на мафията от затвора по здравни причини. Прочетете повече от Валентина Йорио от EURACTIV Италия.

Евродепутат: Макрон накара Германия до вземе решения, които бяха немислими по-рано. Това коментира евродепутатът Сандро Гози в интервю за EURACTIV.it по повод френско-германския план за възстановяване от кризата.

///

МАДРИД

Задължителни маски. Испанците ще трябва да носят маски в градския транспорт, на закрито, на улицата и особено в тесни градски пространства, ако не може да се гарантира минимално разстояние между гражданите от поне два метра. От сряда (20 май) използването на маски ще бъде задължително, съобщи министърът на здравеопазването Салвадор Ила. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

///

Испанският министър на земеделието Луис Планас заяви пред EFE Agro, партньор на EURACTIV, че новата стратегия на ЕС “От фермата до трапезата”, която ще бъде представена днес (20 май), не може да бъде приложена за един ден. Според министъра, тя представлява повратна точка в продуктовата ориентация на европейския селскостопански сектор и има цели, представляват предизвикателство. Прочетете повече от EFE Agro, партньор на EURACTIV.

Вижте пълното интервю на испански тук.

///

АТИНА

Банките вземат евтини заеми от ЕЦБ. Гръцките банки заемат средства от Европейската централна банка, за да засилят ликвидността си допълнително. Нарастването на депозитите с 8% през последните 12 месеца също улеснява усилията за рестартирането на гръцката икономика и предприятия, съобщи Атинско-македонската новинарска агенция.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Продажбата на ментолови цигари е забранена. Днес (20 май) влиза в сила директива на ЕС, забраняваща продажбата на ментолови цигари и такива със специална капсула, променяща вкуса им към ментов. Забраната обаче не важи за електронните цигари.

Цигарите с ментол или тези със специална капсула са важна част от полския пазар. Според полската търговска камара, продажбите им е около 30% от пазара, а потребителска организация изчислява, че те са популярни сред 42% от пушачите. (Анна Волска | EURACTIV.pl)

///

БУДАПЕЩА

ЛГБТ+ и железопътна линия Будапеща – Белград. Унгарският парламент прие законопроект, който ще забрани на гражданите да променят законно пола си. Според критиците, това е нарушение на правата на транс общността.

По време на същата пленарна сесия във вторник (19 май) парламентът класифицира детайли на споразумението за изграждането на железопътната връзка Будапеща – Белград за на десет години. Китай финансира проекта на 85%, а Унгария на 15%. Прочетете повече от Владислав Максимов от EURACTIV.

///

ПРАГА

Солидарността има своите граници. Подобно на австрийския си колега, чешкият премиер Андрей Бабиш изрази възражения срещу френско-германското предложение за план за възстановяване на стойност 500 милиарда евро за извеждане на Европа от кризата. След видеоконференция с германския канцлер Ангела Меркел във вторник (19 май), Бабиш каза, че не вижда защо трябва да даде гаранция на дуото, като добави, че “дори солидарността има своите граници”.

“Не ми харесва идеята Европа да поема общи дългове”, добави той.

Според премиера, парите от програмата за възстановяване трябва да бъдат насочени към държавите членки под формата на директни безвъзмездни средства, а Чехия също трябва да се възползва, въпреки че досега е управлявала кризата добре. “Би било несправедливо, ако бъдем наказани за успеха си”, посочи Бабиш. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Директорът на департамента за равенство между половете и равенството на възможностите в министерството на труда, семейството и социалните въпроси в страната напусна длъжността си доброволно след девет години. Това съобщи самата тя във Фейсбук. Прочетете повече от Зузана Габрижова от EURACTIV Словакия.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Пътуване без карантина. От 1 юни пътуването между България и съседните Гърция, Сърбия и Румъния по бизнес и семейни причини няма да бъде последвано от карантина. Туристите ще се предвижват свободно от 15 юни.

Решението е взето по време на видеоконференция между държавните лидери, инициирана от българския премиер Бойко Борисов.  Гражданите, които искат да пътуват, ще трябва да попълнят декларации, в които заявяват, че нямат симптоми на COVID-19 и не са поставени под карантина в собствената си държава. Те трябва да дадат съгласието си за пътуване на свой риск и да оставят телефонен номер за контакт. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУКУРЕЩ

Два кръга избори до края на годината. Националната либерална партия (ЕНП) не иска да отлага изборите до следващата година. Людовик Орбан, премиерът на Румъния и президент на НЛП, заяви пред партийни лидери, че местните избори могат да се проведат в края на септември или началото на октомври, а националните през декември. Първоначално местните избори бяха насрочени за юни, но бяха отложени заради пандемията. Националната либерална партия иска да се възползва от добрия си рейтинг, ръководеща страната в постпандемичната обстановка. (Богдан Неагу, EURACTIV.ro)
///

ЗАГРЕБ

Грантове за покриване на разходите за наем. Във вторник (19 май) министерството на държавните активи започна приемането на заявления за отпускане на безвъзмездни средства за покриване на разходите за наем на граждани, чиито домове са непригодни за живеене след земетресението в Загреб на 22 март, предаде Hina. Всички хора, останали без покрив над главата си, ще получат достъп до подходящи места за настаняване, заяви премиерът Андрей Пленкович. Прочетете повече от Карла Юничич от EURACTIV Хърватия.

///

ЛЮБЛЯНА

Отворена граница с Хърватия. Словенското правителство реши, че хърватите са свободни да пресичат границата със Словения, без да се налага да преминават задължителна карантина, тъй като епидемиологичната ситуация и в двете съседни страни е сходна.

В понеделник (18 май) министърът на икономиката на Словения Здравко Почивалшек и министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто обсъдиха планове за отварянето на границите между държавите-членки на ЕС. Словения също започна преговори с Австрия по въпроса. (Карла Юничич | EURACTIV.hr)

///

Премиерът Янез Янша приветства френско-германския план за възстановяване на стойност 500 милиарда евро, но подчерта, че ще е необходим още по-амбициозен подход за справяне с криза с такива размери. “Сега имаме нужда от бързо споразумение относно многогодишната финансова рамка и фонда за възстановяване в  рамките на един пакет”, написа Янша в Туитър. Той посочи, че е обсъдил фонда за възстановяване, МФР и възобновяването на границите със своите италиански и австрийски колеги. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

Отваряне на граници с България, Гърция, Румъния. Във вторник (19 май) на видеоконференция с лидерите на България, Гърция и Румъния президентът Александър Вучич заяви, че Сърбия се съгласява да отвори границите си на 1 юни при прилагане на подходящи защитни мерки. Прочетете повече.

///

Външният министър Ивица Дачич заяви във вторник (19 май), че пандемията е показала колко важно е сътрудничеството за региона. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***