Щабът за сигурност в Приднестровието бе обстрелян с гранатомети

Според източник щабът на държавната сигурност в Приднестровието е обект на нападение с гранатомет. [@SimonOstrovsky Twitter]

Поредица от експлозии удариха сградата, в която се помещава министерството на държавната сигурност в отцепилия се от Молдова  регион Приднестровието в понеделник (25 април), дни след като Москва каза, че подкрепяният от Русия регион може да бъде въвлечен във войната в Украйна.

Служители от Министерството на вътрешните работи на отцепилия се регион казаха, че сградата е била обстрелвана от неизвестни нападатели с гранатомети, съобщи телевизия TSV, която показа снимка на гранатомет, изоставен на мястото.

Телевизията показа също, че прозорците и вратите на сградата в Тираспол са изпочупени, а на място са пристигнали екипи на пожарната.

Според изявление на правителството на Приднестровието и съобщения на местните медии, няма данни за жертви.

Приднестровието, което поиска признаване на независимостта си по-рано през март, се счита по международното право за част от Молдова.

Държавата, която е контролирана от проруски сепаратисти и където са разположени руски военни бази и оръжейни складове, граничи със Западна Украйна.

Правителството на Молдова заяви, че е „загрижено за инцидента“, който според него има за цел да създаде напрежение в регион, над който няма контрол.

„Целта на днешния инцидент е да се създаде предлог за обтягане на ситуацията със сигурността в Приднестровския регион, който не се контролира от конституционните власти“, се казва в изявлението.

През последните седмици руските сили напреднаха, за да прекъснат достъпа на Украйна до морето – ход, интерпретиран от западни военни експерти като опит за създаване на сухопътен коридор от контролирания от Русия Донбас, през Крим до Приднестровието.

Москва планира да завземе юга на Украйна и да отвори маршрут към Приднестровския регион на Молдова, като част от „втората фаза“ на своята военна операция, съобщи миналата седмица командването на Централния военен окръг на Русия.

„Контролът над южната част на Украйна е друг изход към Приднестровието“, каза Рустам Минекаев, изпълняващ длъжността командир на Централния военен окръг на Русия, в изявление, цитирано от ТАСС и Интерфакс.

Тогава Минекаев заяви, че има доказателства за „потискане“ на рускоезичното население там. Същите твърдения Русия използва преди това за руските малцинства в областите Донецк и Луганск в Източна Украйна като основание за военни действия.

Междувременно украинските власти предупредиха, че Русия може потенциално да използва региона за извършване на атаки в Западна Украйна.

„Нашето предположение е, че Молдова не е мишена за военни действия и не виждаме причина защо да бъдем атакувани“, каза външният министър на страната Нику Попеску пред EURACTIV миналия месец .

„В същото време ние като правителство сме длъжни да се подготвим за пълния спектър от сценарии – и това, разбира се, включва негативни сценарии“, каза той.

Молдова се надява на членство в ЕС, въпреки че не последва Украйна и Грузия в исканията си за присъединяване към НАТО. Повечето молдовци говорят румънски и руски и според съобщенията половината от тях са получили румънски паспорти.