Ще пострадат тези стани, които са най-слабо ваксинирани, предупреди ЕК

„Видяхме много обрати по време на тази пандемия. Така че няма да давам прогнози кога и дали това ще бъде последната вълна или не. Това, което знаем, е, че ваксините не са ни провалили“, каза Стела Кириакидес. [EPA-EFE/JULIEN WARNAND]

Противно на оценките от други части на света, че сме изправени пред последната ни битка с пандемията с разпространението на варианта Омикрон, Европа предприема по-предпазлив подход. Според еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидес, която разговаря с малка група журналисти в Брюксел, включително от EURACTIV, сегашните научни данни не могат да предскажат дали това е последната пандемична вълна.

„Видяхме много обрати по време на тази пандемия. Така че няма да давам прогнози кога и дали това ще бъде последната вълна или не. Това, което знаем, е, че ваксините не са ни провалили“, каза Стела Кириакидес.

Кипърският комисар също така посочи, че не може да се изключи възможността за нова ваксина, която противодейства на Омикрон или многовалентна. Тя добави, че предстои да бъдат разработени нови терапевтични средства.

Кириакидес каза, че ваксините предпазват, но не предотвратяват напълно инфекцията и предаването.

„Ние знаем, че като цяло намаляват шансовете за заразяване и за сериозно заболяване. Затова вярвам, че това, което трябва да разберем, е, че ковид едва ли ще изчезне сам. И докато не стане ендемичен на определен етап, ние трябва да защитим себе си и другите около нас и чрез нашите стратегии за ваксинация“, подчерта еврокомисарят.

Тя допълни, че новите варианти на вируса са „вечно присъстваща заплаха“ за връщането към нормалността и могат да променят хода на пандемията много бързо. „И за съжаление това е много трудно да се предвиди“, каза тя.

Oмикрон не е лек вариант

Кириакидес многократно подчертава необходимостта от ваксинация и за защита на здравните системи на Европа, тъй като в момента сме изправени пред ситуация с много висока степен на предаване на вируса.

„Oмикрон може да е по-мек от предишния вариант Делта, но в никакъв случай не трябва да се счита за лек вариант. Все още остава опасен вирус. Самата тежест на числата, които виждаме, е достатъчна, за да претовари здравните системи“, обясни тя.

Комисарят уточни, че има нарастване на хоспитализациите, например в Съединените щати, където по-млади пациенти и особено деца влизат в болници.

Кириакидес описва „много тревожна ситуация“ заради съвместното съществуване на Омикрон и Делта.

„С оглед на рязкото увеличение на случаите и според прогнозите на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, очакваме да видим увеличение на хоспитализацията в няколко страни, по-специално сред неваксинираните и особено децата. Но искам да подчертая, че имаме стабилност в числата за шест седмици на смъртността и на постъпилите в интензивно отделение“, добави тя.

Неваксинираните ще пострадат най-много

Приблизително 70% от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано, около 45% са имунизирани с бустер, а след одобрението на педиатричните ваксини, 23% от децата под 18 години са били частично ваксинирани.

Въпреки това, според Кириакидес, все още не сме достигнали достатъчно високо ниво на ваксинация в целия блок, за да сме защитени.

„Също така става все по-ясно, че държавите-членки, които ще пострадат най-много, са тези, които имат по-ниски нива на ваксинация“, предупреди тя.

Петте ваксини срещу ковид, които са одобрени от ЕС, са добро средство за предпазване.. Следващата седмица Европейската агенция по лекарствата  вероятно ще одобри лекарството Паксловид на „Пфайзер“, а одобрението на  Молнопиравир на „Мерк“ се очаква през февруари.

Тя обаче предупреди, че никой не трябва да остава неваксиниран, за да чака „по-добра“ ваксина срещу COVID-19 в бъдеще.

„От решаващо значение е да се ваксинираме сега. И най-добрата ваксина е тази, която можем да получим в момента”, добави комисарят.

Всички опции са на масата

На въпрос на EURACTIV за продължаващата дискусия за ваксина, адаптирана срещу Омикрон или множество варианти, тя каза, че „никоя опция не трябва да се изключва“.

„Ако сме научили нещо от тази пандемия, е никога да не казваме никога. Разработването  на много ваксини е в ход. И ако и когато има окончателно решение как трябва да се адаптира, мога да ви уверя, че еврорегулаторът ще ги одобри възможно най-бързо и веднага щом бъдат получени необходимите данни.

Тя каза, че според науката трите дози ваксина осигуряват високи нива на защита срещу хоспитализация и смърт.

„Вероятно сега е моментът да помислим дали трябва да променят състава на ваксините и да проучат различни опции и алтернативи, за да имат ваксина, която противодейства на най-много варианти.“, обясни Кириакидес.

„Така че отново всички опции са на масата. Препоръката за нов състав на ваксината ще вземе предвид променящата се епидемиологична картина и евентуалната необходимост от адаптация. Ние ще бъдем готови“, завърши тя.