Ще се пътува без карантина до и от Гърция, Румъния и Сърбия

[https://pixabay.com/]

От 1 юни ще отпада 14-дневната карантина при пътуванията между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Това се договори премиерът Бойко Борисов с премиерите на Гърция и на Румъния и с президента на Сърбия. Днес те обсъдиха облекчаване на мерките при пътувания в пандемията от COVID-19.

По-късно от Министерството на външните работи уточниха, че датата важи само за бизнес, семейни и хуманитарни пътувания. Туристите ще се предвижват свободно от 15 юни.

Целта на инициираната от Борисов видеосреща бе да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма.

Пътуващите ще попълват специална декларация на границата, че нямат симптоми на коронавируса и не са под карантина. Ще подписват и че пътуват на собствен риск и имат застраховка. Ще трябва да посочат и телефон за контакт.

Условията за пътувания ще бъдат уредена в двустранни декларации. Карантината ще падне за всички видове пътувания и туристи, обясни Борисов. Предстои мярката да бъде гласувана от румънския парламент, тъй като правителството в Букурещ е в оставка. Очакваме да вземат решение в унисон на другите държави от региона, допълни Борисов.

Външните министри на четирите държави ще трябва да уеднаквят критериите за движение, така че да се гарантира безопасността на хората.

Във видеоконференцията участваха и също министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Според worldometers.info в момента активните случаи в Гърция са 1297, при общ брой случаи 2836. За Сърбия числата са – 5669 и 10 699, а за Румъния – 5982 и 17 036. В България има 2259 потвърдени случаи, 1501 са активни.

Миналата седмица Европейската комисия препоръча държавите да работят заедно за постепенното премахване на забраните за пътуване. Възстановяването на свободата на пътуване трябва да мине през отварянето на границите между държави и региони, които са на подобен етап от пандемията и където здравната ситуация се подобрява, препоръча още Брюксел.

Досега министърката на туризма Николина Ангелкова твърдеше, че при връщане от Гърция ще се налага 14-дневна карантина, но чуждите туристи ще влизат в България само срещу декларация, че са здрави. Това звучеше като опит българите да бъдат принудени да почиват в България на фона на факта, че много от тях от години предпочитат гръцките плажове за лятната си ваканция.