“Юнайтед груп” обещава бившите вестници на Пеевски да спазват най-високи западни стандарти

“Юнайтед груп“ може да играе важна роля в изсветляването на медийната среда в страната, която за две поредни години е поставена на 111-то място в светлвната класация за медийна свобода“. [https://pixabay.com/]

“Юнайтед груп” може да играе важна роля в изсветляването на медийната среда в страната, която за две поредни години е поставена на 111-о място в световната класация за медийна свобода”. Това се казва в позиция на “Юнайтед груп”, която е новият собственик на медийната група “Нова броудкастинг груп” и “Виваком”, изпратена в отговор на въпросите на EURACTIV България.

Компанията декларира, че инвестицията в България до този момент е в размер на 2 милиарда долара. През лятото на миналата година “Юнайтед груп” първо купи мобилния оператор, а преди седмица бе финализирана сделката за “Нова броудкастинг груп”. Очаква се финализирането и на сделката за вестниците на бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски, която вече е одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.

В отговор на въпрос на EURACTIV за бъдещите планове за вестниците главният изпълнителен директор на “Юнайтед” Виктория Боклаг каза, че след финализирането на сделката първо ще се види види какво е реалното състояние на печатните издания. Тук обещанието е вестниците да започнат да спазват “най-високите западни стандарти”.

“Тогава ще вземем окончателно решение какво да правим с тях, но отсега може да кажа, че “Юнайтед груп” ще работи за дигитализиране на изданията и увеличаване на публиката по най-високите западни стандарти”, казва Боклаг

“Юнайтед груп” в момента е базирана в Нидерландия. Компанията за кратко време се превърна във водещ телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Тя работи в осем държави, има близо 10 млн. потребители и 11 хил. служители. От март 2019 г. мажоритарен собственик на “Юнайтед Груп” е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании.

Българската група “Нова броудкастинг груп” се състои от 10 телевизионни канала, включително националната Нова тв, както и най-голямата онлайн платформа в България – “Нетинфо”. Българската група управлява и четири радио станции. От лятото на миналата година “Юнайтед Груп” притежава и телекомуникационния оператор “Виваком”.

За дейностите на “Нова Броудкастинг груп” ще отговаря бившият изпълнителен директор на RTL club – Дирк Геркенс. В продължение на шест години той е бил и заместник-ръководител на телевизионната дейност на германския гигант RTL group.