ЮНЕСКО спаси румънска златна мина от отровен добив

Решението е огромна победа за активистите, които в продължение на десетилетия се противопоставят на план за добив на злато, като използват цианид, в Розия Монтана. [ Shutterstock / salajean ]

Древният златодобивен комплекс в Рошия Монтана, отдалечено място в планината Апусени в Западна Румъния, е добавен към Списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и Списъка на световното наследство в опасност. Решението сложи край на всякакви шансове за възобновяване на златодобива в района.

Решението е огромна победа за активистите, които от десетилетия се противопоставят на план за добив на злато на базата на цианид в Рошия Монтана. Златото се е добивало в тази област от древни времена, а мината е най-значимият и обширен подземен римски златодобивен комплекс, известен в световен мащаб, според ЮНЕСКО.

Румънското правителство искаше да възобнови добива в Рошия Монтана и през юни 1999 г. реши да си партнира с регистрирана в Канада компания Gabriel Resources Ltd, за да проучи и разработи проект за златните и сребърните запаси в района.

Румънски активисти веднага започнаха борба с властите. През 2013 г. избухнаха протести в цялата страна, в които участваха десетки хиляди души. Канадската фирма планираше да добие 300 тона злато от най-голямата европейска златна мина в сърцето на Трансилвания с помощта на техника, изискваща употребата на хиляди тонове цианид.

Gabriel Resources твърди, че проектът, който е имал за цел да разработи, е устойчив и отговорен за околната среда, но много активисти посочват рисковете, свързани с околната среда от процеса заради употребата на цианид при добива на злато.

През годините канадската компания беше в постоянен конфликт с неправителствените организации, дори водиха дела, но в крайна сметка правителството не издаде разрешителните, необходими за започване на добив. От Gabriel Resources Ltd твърдят, че румънските власти незаконно са блокирали и предотвратили изпълнението на проекта без надлежно съдебно производство и без обезщетение. Компанията поиска милиарди щатски долари като обезщетение в арбитраж в Световната банка.

Габриел също така твърди, че проектът би защитил културното наследство на Рошия Монтана и „изявлението на ЮНЕСКО противоречи на задълженията на Румъния да изпълни своите инвестиционни договори“.

Румънското правителство поиска включването на „Минния културен комплекс на Рошия Монтана“ като обект на ЮНЕСКО за световно наследство през 2016 г., но впоследствие се наложи да оттегли молбата си заради продължаващия арбитражен иск. През февруари 2020 г. обаче правителството отново активира процедурата, въпреки че арбитражът все още е в ход.

Румънският президент Клаус Йоханис похвали решението  на ЮНЕСКО в публикация във Фейсбук във вторник и предложи Рошия Монтана „да се превърне в модел за повишаване на стойността на наследството чрез устойчиво развитие на района.“