Юнкер: ЕС трябва да е по-внимателен с Китай и да възстанови връзките си с Русия

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер говори по време на официална церемония по встъпването в длъжност на новия председател Урсула фон Дер Лайен в Брюксел, Белгия, 03 декември 2019 г. [ EPA-EFE / KENZO TRIBOUILLARD ]

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че Европейският съюз трябва да бъде “по-малко наивен” с Китай. Той заяви, че “европейците трябва да организират отношенията си” с чуждите сили по-добре.

“Китай, разбира се, е търговски партньор на Европейския съюз. Той е доста важен, а европейските държави имат различни търговски отношения с азиатския гигант. Не трбява за забравяме обаче, че Китай е наш съперник и конкурент“, каза Юнкер в интервю с португалската агенция Луса.

Юнкер, който председателстваше Европейската комисия между 2014 и 2019 г., подчерта, че вътрешният пазар на Китай е голям и ЕС трябва да се стреми да гарантира, че той “остава отворен за европейски компании по същия начин, по който вътрешният европейски пазар е отворен за китайските компании”.

Той допълни, че ЕС “се нуждае от по-добър достъп до вътрешния пазар на Китай и всички усилия, който е положил в тази посока, са добре дошли“.

Юнкер смята, че инвестиционното споразумение между ЕС и Китай, което бе постигнато през декември 2020 г., след седем години преговори, започнали по време на председателството на Юнкер – е “стъпка в правилната посока. Той обаче подчерта, че “страната че не е достатъчно стабилна по отношение на условията на труд на хората”.

В споразумението с Китай, който до момента не е ратифицирал четири от осемте основни конвенции на Международната организация на труда, включително двете за принудителния труд, се ангажира “ефективно да прилага“ конвенциите, които вече е ратифицирал и да полага непрекъснати усилия за ратифициране “на двете конвенции за принудителен труд”.

Юнкер смята, че тези препратки към конвенциите на Международната организация на труда са “много слаби“.

“Пекин трябва да осъзнае, че очакваме нашите китайски партньори да спазват всички международни стандарти и принципи“ по трудовите въпроси, подчерта той.

На въпрос дали ще посъветва Европейския парламент да не ратифицира въпросното споразумение, което е една от липсващите стъпки за влизане в сила на споразумението, Юнкер отговори, че няма да го направи. Причината е, че смята, че членовете на Европейския парламент, както и широката общественост в Европа, са “много скептични по отношение на търговските споразумения, както и тези за защита на инвестициите“.

“Европейският парламент играе своята роля, когато насочва вниманието към основните принципи, които трябва да характеризират европейските търговски отношения. Но мисля, че в края на деня, както винаги, след като протестира, ЕП ще ратифицира споразумението“, каза той.

Бившият председател на ЕК подчерта, че “по-малко наивното“ отношение към Китай е част от необходимостта от “по-добра организация“ на отношенията между европейците и “чуждестранните сили“, които включват Москва и Пекин.

“Засега с Русия нямаме връзка, а това не са отношенията, които би трябвало да имаме, що се отнася до бъдещите европейски въпроси“, каза Юнкер.

Поради тази причина Юнкер призова ЕС да “възстанови връзката“ с Москва, без да загърбва основните си притеснения, а именно “твърдото противопоставяне“ на това, което “Русия направи в Крим“ и “това, което прави в източната част на Украйна”.

“Ние трябва да се свържем отново с Русия, което, разбира се, предполага, че Русия също трябва да готова да го направи. Нямам впечатлението, че Русия полага необходимите усилия, за да може да установи нормални отношения с Европейския съюз“, заключи той.