Юнкер: Това е важен ден за EURACTIV и за България

Жан-Клод Юнкер в кабинета си. [Europe by Satellite]

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати специално видео-приветствие по повод лансирането на EURACTIV България, на 20 септември 2019 г. в София.

Той каза:

„За мен е истинко удоволствие да бъда с вас днес, това е важен ден за EURACTIV и за България. Винаги е добра новина, когато се ражда нова медия, с амбициите да извърви дълъг път. Важно е за българската публика да разбира по-добре Европейския съюз. Това, което вие правите, няма нищо общо с пропаганда за Европа или за Комисията. Вършете си работата, по най-добрия начин. Успех!“ (последната дума произнесе на български.)

Приветствието пристигна навреме за откриването на сайта в Дома на Европа в София, в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, евродепутати, народни представители, дипломати, представители на администрацията, на бизнеса, на неправителствени органзицации, медиите и др.

По време на официално представяне вицепрезидентът Илияна Йотова каза в своята реч, че от десет години е редовен читател на тази медия на английски език.

Тази медия показва онова, което стои зад официалните комюникета и успява да преведе случващото се на езика на обикновените хора. Това наистина заслужава поздравления, защото не е лесно“, каза вицепрезидентът.

Йотова допълни, че досега EURACTIV винаги е бил образец за достоверност.

„При тази огромна вълна от всякакви фалшиви внушения и новини, от официалности, които са фалшиви дори и в устата на този, който ги изрича, този сайт има предимството да съобщава истината и това е най-важното. Добре дошли. Мисля, че от днес вие имате нов дом в България“, каза вицепрезидентът Йотова към екипа на EURACTIV.

Журналистът от партньорския вестник „Сега“ Светослав Терзиев на свой ред коментира, че присъствието на EURACTIV в България е като „една голяма морална предкрепа, предвид къде се намира България в класацията за свободата на словото“.

„Вестник „Сега“ става партньор на този проект, защото чувства, че той е близък до нашите представи за журналистика. Медийната криза в България е тотална. В страната имаме пълзящ медиен тоталитаризъм. И ако има отдушници като EURACTIV, това ще е полезно за цялата медийна среда. Някой ден, нищо чудно Брюксел да стане новата българска Браила за свободния български печат, както е било по времето на Христо Ботев“, каза Терзиев.

Главният редактор на другата партньорска медия „Дневник“ Велислава Попова също коментира, че България се намира в тотална медийна криза. Тя пожела на екипа на EURACTIVE България успех.

„Надявам се, че партньорството ни ще продължи успешно. Надявам се и че от тази медийна криза ще излезем по-силни и с повече победи, отколкото другите, които аз не мога да ги нареда медии, но издания, сайтове и телевизии“, каза Попова.