Янша обвини евродепутат, че се опитва да блокира еврофондовете за Словения

Словенският комисар, който е отговорен за управлението на кризи, отбеляза, че някои словенски висши държавни служители са отговорили с груби атаки и обиди на добронамерените му предупреждения. [EPA-EFE / JOHANNA GERON]

Европейският комисар Янез Ленарчич отхвърли обвинението на премиера Янез Янша, че е действал срещу интересите на Словения. Той заяви, че “Словения е ощетена от онези, които подкопават върховенството на закона и свободата на медиите”, а не тези, които предупреждават за подобно поведение.

“Никъде и никога не съм се застъпвал за това европейските фондове да бъдат условни, ограничени или дори спрени за Словения. Точно обратното, надявам се и желая подобно нещо никога да не се случи”, каза Ленарчич в петък.

“Точно затова предупреждавам за определени действия на правителството, които могат да доведат Словения до доста неблагоприятно положение, когато става въпрос за получаване на средства от ЕС“, добави той.

Словенският комисар, който е отговорен за управлението на кризи, отбеляза, че някои словенски висши държавни служители са отговорили с груби атаки и обиди на добронамерените му предупреждения.

“Намирам такъв начин на комуникация за неприемлив, така че не искам да отговарям на подобни изблици“, каза той в изявление, когато пристигна на неформално заседание на Съвета по общи въпроси.

“Бих искал обаче да подчертая, че Словения е ощетена от тези, които подкопават върховенството на закона и свободата на медиите, а не от нас, които предупреждаваме, че подобно поведение е проблематично.“

През последните дни Ленарчич се сблъска с редица критики в социалните медии заради коментарите си в отговор на последния доклад за върховенството на закона, който представи Европейската комисия. Той каза, че посланието на доклада е, че има сериозни опасения по отношение на върховенството на закона в Словения, по-специално за независимостта на прокурорите и медиите.

Той каза, че Комисията е изпратила ясно послание, че финансирането на Словенската телеграфна агенция (СТА) не може да бъде обвързано с подкопаване на нейната независимост.

В отговор в Tуитър премиерът Янша определи коментарите на Ленарчич като политически, като добави, че евродепутатът се е присъединил към някои лица от Комисията, които се опитват да блокират средствата за възстановяване на ЕС за Словения. “За щастие той остана малцинство. Това е първият известен пример за комисар, който се опитва да нанесе пряка вреда на собствената си държава“, написа Янша.

Върховенството на закона се нарежда като един от приоритетите на председателството на Словения на Съвета на ЕС и една от темите на неформалната сесия на министрите по европейските въпроси в Бърдо край Кран, заедно с дискусии за повишаване на устойчивостта на блока към кризи, както и разширяване и Конференцията за бъдещето на Европа.