Япония разкритикува Русия за спирането на мирните преговори

Японският премиер Фумио Кишида чете съвместното изявление в Делхи, Индия, 19 март 2022 г. Кишида каза, че категорично се противопоставя на решението на Русия да спре мирните преговори за Втората световна война, определяйки го като „несправедливо“ и „напълно неприемливо“.  [EPA-EFE/HARISH TYAGI]

Токио реагира гневно във вторник (22 март), след като Русия се оттегли от преговорите за мирен договор с Япония и замрази съвместни икономически проекти, свързани със спорните Курилски острови, заради санкциите, която страната наложи в отговор на руската инвазия в Украйна.

Русия и Япония все още не са сложили официално край на военните действия от Втората световна война заради конфликт за островите в непосредствена близост до най-северния японски остров Хокайдо, известни в Русия като Курилите, а в Япония като Северните територии. Островите са завзети от Съветския съюз в края на Втората световна война.

Япония наложи санкции на 76 физически лица, седем банки и 12 други организации в Русия,  в петък. В черния списък влизат и служители на отбраната и държавния износител на оръжие Рособоронекспорт.

„При сегашните условия Русия не възнамерява да продължава преговорите с Япония за мирен договор“, се казва в изявление на руското външно министерство в понеделник, цитирайки „открито неприятелските позиции на Япония и опитите да навреди на интересите на нашата страна“.

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че категорично се противопоставя на решението на Русия, като го нарече „несправедливо“ и „напълно неприемливо“.

„Цялата тази ситуация е създадена от нахлуването на Русия в Украйна и отговорът на Русия да прокара това в отношенията с Япония е изключително несправедлив и напълно неприемлив“, каза той и добави, че отношението на Япония към постигането на мирен договор е непроменено и тя протестира срещу руското решение.

„Япония трябва решително да продължи да налага санкции на Русия в сътрудничество с останалия свят“, посочи японският премиер.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно каза, че Япония е депозирала протест пред руския посланик в Токио.

Япония миналата седмица обяви планове за отнемане на статута на Русия на страна с най-облагодетелствана търговия и забрана на вноса на определени продукти.

Миналата година президентът Владимир Путин каза, че и Токио, и Москва искат добри отношения и подчерта, че е абсурдно, че не са постигнали мирно споразумение.

Русия се оттегли също и от преговорите с Япония за съвместни бизнес проекти на Курилските острови и прекрати безвизовото пътуване на японски граждани, съобщи нейното външно министерство.