15 000 участваха в марша на справедливостта в Полша

Хиляди излязоха във Варшава, за да защитят съдебната независимост. [Съюз на съдиите в България]

Съдии от цяла Европа участваха в събота (11 януари) в марша на справедливостта в Полша. Маршът в тоги беше организиран от най-голямата професионална организация на полските съдии “Юстиция”, заедно с други съсловни асоциации. Целта му е да покаже несъгласието на магистратската общност с готвените от управляващите законодателни промени, които застрашават независимостта на съда.

Според данни на кметството във Варшава участие в марша са взели 15 000 души. Сред българските представители на протеста беше и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Имаше и делагиции от Унгария и Турция, страни, в които съдебната независимост също е в риск.

Преди Коледа на първо четене в Полша бяха приети промени, които дават на правителството на “Право и справедливост” нови правомощия да уволняват съдиите. ЕС и ООН разкритикуваха промените. Те са определяни като най-опасния удар по полската демокрация, откакто “ПиС” дойдоха на власт през 2015 г.

Съюзът на съдиите в България изразява безрезервната си подкрепа към полските съдии в усилията им за отстояване върховенството на правото и независимостта на съда в Полша, се казва в изявление на най-голямата гилдийна организация в страната.

“През последните няколко години както в Полша, така и в други държави-членки на ЕС като Унгария и България протичат процеси, подкопаващи основните устои на демократичната държава. Стремежът на политически партии, осъществяващи законодателната и изпълнителната власт, да овладеят и съдебната власт, като по този начин постигнат пълен контрол върху управлението на държавата, води до противоречие с водещите принципи на Европейския съюз и суспендиране на основните права и свободи на гражданите. В такава ситуация именно съдиите са призвани да се противопоставят на тези стремежи, да бранят принципите на демократичното управление и да допринасят за укрепването на върховенството на правото. За да не остане демокрацията само фасада, а справедливостта да съществува само на думи”, казват от съюза.

Варшава, Марш за защита на правосъдието

Geplaatst door Съюз на съдиите в България op Zaterdag 11 januari 2020