200 000 проевропейци излязоха на протест срещу Полекзит

Само във Варшава излязоха над 100 000 души. [Снимка: Piotr Maciej Kaczynski, EURACTIV.pl]

Около 200 000 души демонстрираха в неделя (10 октомври) в 126 града в цяла Полша и други страни в Европа срещу решението на Конституционния съд от миналата седмица, според което основните договори на ЕС са частично незаконни.

До 100 000 души се събраха на Замковия площад във Варшава. Доналд Туск, който е бивш председател на Европейския съвет и настоящ лидер на Европейската народна партия, призова протестът да покаже единството на опозицията срещу управляващите. Критиците смятат, че Конституционният съд се контролира от управляващата партия „Право и справедливост“, която активно провежда политика на излизане от блока, известна още като Полекзит.

„Оставаме“, „Само европейска Полша“, „Ние сме Европа“ – това бяха сред най-популярните лозунги на протеста във Варшава. Група националисти се опитаха да провалят събитието, ръководено от Туск. Докато говореше от подиума, Ванда Трачик-Ставска, 94-годишна ветеранка от Втората световна война, се обърна към лидера на националистите, като му каза: „Млъкни, момче“. „Европа също е моя майка“.

Доналд Туск определи  последното решение на Конституционния съд като решение на „група прикрити хора, които нарушават полската конституция и са решили Полша да напусне ЕС“. Той намекна, че някои членове на съда не са назначени по законов ред. „Няма конфликт между полската конституция и договорите на ЕС“, добави той.

Сред много говорители на протеста във Варшава беше Марта Лемпарт, лидер на „Женската стачка“, коалиция от неправителствени организации, които протестират срещу предишно решение на съда, което на практика забранява абортите.

„Ние защитаваме европейските ценности през цялото време“, твърди тя. „Политиците, институциите на ЕС, те имат задължение да ни помагат. Ние сме крепостта на европейските ценности”, каза Лемпарт и допълни, че докато полските граждани са граждани на блока, институциите на ЕС трябва да защитават правата им и техните битки.

Туск заяви в края на събитието: „ще продължим“.

Правителството и от управляващата партия „Право и справедливост“  отричат, че водят политика на излизане от Европейския съюз.