2020 беше най-трудната ми година като канцлер, разчувства се Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел след ежегодната си новогодишна реч в канцеларията си в Берлин, Германия, 30 декември 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Ангела Меркел заяви в последното си новогодишно обръщение към нацията като германски канцлер, че 2020 г. е била най-трудната в 15-годишното й управление. Въпреки това началото на ваксинациите срещу COVID-19 ще  направи 2021 година на надеждата.

В рядко проявление на емоции Меркел, която преведе Германия и Европейския съюз през финансовата криза от 2008 г., гръцката дългова криза година по-късно и мигрантската криза преди пет години, осъди протестите срещу ограничителните мерки и блокирането и заяви, че ще се ваксинира, когато препаратът стане достъпен за всички германци.

“Позволете ми да ви кажа нещо лично в заключение: след девет месеца ще се проведат парламентарни избори и няма да се кандидатирам отново“, каза 66-годишната Меркел. “Следователно днес е най-вероятно последният път, когато се обръщам вас към преди Нова година.

Тя добави: “Мисля, че не преувеличавам, когато казвам: никога през последните 15 години не сме определяли старата година като толкова тежка и никога, въпреки всички притеснения и известен скептицизъм, не сме очаквали новата с толкова много надежда. ”

Нейното послание ще получи отзвук сред повечето хора в страната, която се бори с нарастване на коронавирусните инфекции и смъртни случаи и където мнозинството подкрепя строгите мерки и ваксинацията като най-доброто оръжие срещу вируса.

Меркел заслужава похвала, защото като научен работник – физик, ръководеше пандемията чрез съвети от учени и укроти първата вълна. Втората вълна обаче се оказа по-голям проблем.

Най-голямата икономика в Европа ще проведе избори през септември и Меркел, чиято партия – Християндемократически съюз, се очаква да спечели най-много места в парламента, най-вероятно ще предаде щафетата на един от тримата мъже, които се борят да ръководството.

“Мога само да си представя колко е тежко на опечалените, които са загубили близки заради коронавируса или които трябва да се борят срещу последиците от болестта. В същото време вирусът е оспорен и отречен от някои безнадеждни хора“, каза Меркел.

“Конспиративните теории са не само фалшиви и опасни, но и цинични и жестоки“, добави тя. “Ще се ваксинирам, когато ми дойде реда.“

Четвъртият и последен мандат на Меркел бе белязан от недоволство сред консерваторите заради загуби на регионални избори. Мнозина обвиниха канцлера заради решението й да приеме повече от един милион мигранти през 2015 г.

Сривовете на регионалните избори през 2018 г., при които консерваторите загубиха избиратели, които подкрепиха крайнодясната Алтернатива за Германия и Зелените,  убедиха Ангела Меркел да не се кандидатира за пети мандат.

Ако изграждането на коалиция след изборите през септември се проточи след декември, Меркел ще остане служебен канцлер през 2022 г., докато не бъде създадено ново правителство.