2021: Годината на големите надежди

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Европейският съюз ще използва кризата, породена от пандемията, за да удвои усилията си  за ускоряване на зеления и цифров преход, подхранени от 1,95 трилиона евро стимули. Това е интензивна политическа програма, която ще донесе нови търговски възможности за блока.

През 2020 г. Европа изживя един от най-лошите си кошмари. Най-смъртоносната пандемия на века срина здравните системи на целия континент и принуди хиляди фирми да затворят на фона на най-тежката рецесия в историята на общността.

“Това беше най-важният стрес тест за институциите на ЕС, а нашето послание е “ние сме по-обединени. Резултатът е положителен“, каза говорителят на Европейския парламент Жауме Дюш Гийо.

Тази оценка се споделя от високопоставени чиновници в Европейския съвет и Европейската комисия, най-вече заради споразумението за многогодишната финансова рамка от 1,2 трилиона евро и фонда за възстановяване  от 750 милиарда евро.

Несигурността около пандемията и икономическото възстановяване е много голяма. По тази причина разпространението на ваксината и прилагането на националните планове за инвестиции и реформи за насочване на средствата за възстановяване на ЕС ще бъдат основните приоритети.

След година, белязана от ограничителни мерки и блокади заради вируса, Брюксел ще се стреми да “използва кризата като ускорител на цифровия и зелен преход“ през 2021 г., заяви главният на Комисията Ерик Мамер.

“Следващият ни многогодишен бюджет и фондът за възстановяване предлагат рядка възможност за модернизиране на нашите икономики и задвижване на зеления и цифров преход. Трябва да се възползваме напълно от тази възможност“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в своя бюлетин с приоритетите  за 2021 г.

Националните правителства ще трябва да представят своите планове за възстановяване до април. Междувременно министрите и Европейският парламент ще приемат големите бюджетни пакети през следващите седмици.

Икономическото възстановяване и предстоящите трансформации ще бъдат подкрепени от многобройни политически инициативи през 2021 г.

През юни Комисията ще представи пакет от предложения за определяне на пътя за постигане на 55% намаляване на емисиите на въглероден диоксид до 2030 г. Милиардите евро, необходими за финансиране на прехода, ще дойдат и от частния сектор, чийто принос ще дойде чрез таксономията и новите стандарти за зелени облигации.

Като се има предвид нарастващият брой случаи на коронавирус и рискът от двойна рецесия, подкрепата за европейската икономика ще се запази “толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви във вторник еврокомисарят по икономиката Паоло  Джентилони.

Междувременно за необходимите масивни публични инвестиции ще помогне Пактът за стабилност и растеж, както и правилата на ЕС за контрол на нивата на националния дефицит и дълг.

През пролетта Комисията ще направи оценка на  фискалните правила. Успоредно с това институцията работи по преглед на пакта, който може да облекчи задълженията на държавите-членки за намаляване на дълга. Предложението ще дойде през 2021 г., въпреки че датата ще зависи от развитието на пандемията и възстановяването.

Устойчивост

Укрепването на социалната устойчивост на Съюза ще бъде основната цел на португалското председателство на ЕС през първата половина на годината.

Лисабон ще се стреми да даде силен тласък на европейската социална програма и ще бъде домакин на срещата на върха на 7-8 май, която ще бъде посветена на тази цел.

Отвъд европейските граници и след като преговорите за Брекзит са минало, новата година ще донесе нови възможности с най-големите търговски партньори. Брюксел разчита на новия президент на Съединените щати Джо Байдън да подкрепи възстановяването на трансатлантическите отношения, въпреки че нито една от страните не възнамерява да съживи преговорите за амбициозна търговска сделка.

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис вярва, че победата на Байдън ще донесе нов старт в отношенията между ЕС и САЩ. Но едва ли ще е възможно да договорим всеобхватна търговска сделка.

Сътрудничеството между ЕС и Китай ще бъде засилено след постигане на инвестиционно споразумение, като се обърне внимание на някои от дългогодишните упреци на Брюксел за китайските пазарни бариери, незаконни субсидии и принудителен трансфер на технологии, наложен на чуждестранни фирми.

Междувременно усилията за засилване на Европа като търговска сила ще бъдат подкрепени от укрепване на международната роля на еврото.

Шарл Мишел ще свика среща на върха на страните от еврозоната през март, където ще бъде обсъден  този въпрос. През юни ще се проведе втора среща на върха на еврозоната, за да се направи преглед на постигнатия напредък за укрепване на валутния съюз чрез добавяне на европейската схема за гарантиране на влоговете, една от големите нерешени битки в рамките на еврозоната.

Източници, близки до Мишел, казаха, че тези две срещи на върха на еврозоната ще докажат намерението му да запази темата “на дневен ред“, заедно с борбата срещу пандемията и изразходването на големите стимули.