Три милиона евро от ЕС водят до протест на съдии в София

[Илияна Кирилова/"Сега"]

Стотици съдии в България заплашват да излязат на нови протести срещу Висшия съдебен съвет. Този път поводът е европейски проект за изграждане на чаканото от години електронно правосъдие в най-бедната държава членка на ЕС. Цената на проекта e 3 милиона евро, които са финансирани по оперативна програма “Добро управление”. За пет години Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да се справи със задачата и сега ще трябва да справя с нарастващото недоволство на магистратите.

Предишните мащабни съдийски протести в страната бяха в края на 2016 г., но сега напрежението в системата ще се добави взривоопасно към гражданските протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

В сряда сутринта съдии от Софийския районен съд (СРС) ще се съберат пред сградата на ВСС, за да внесат декларация и да изразят протеста си срещу въвеждането на новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС). Това e уеб базирана информационна система, която управлява административните процеси в съдилищата и е разработена от държавната ИТ фирма “Информационно обслужване”. До края на годината трябва да стартира единния портал на електронно правосъдие в България, чиято цел е осигуряване на лесен достъп на гражданите до системата.

Първата част от проекта не започва никак добре и заплашва да доведе до нов протест с неизвестен потенциал. Всичко това се случва седмица преди първият доклад за България по новия механизъм на Европейската комисия за оценка на върховенството на закона.

На 27 август най-голямата съдийска организация – Съюзът на съдиите в България, в която членуват около 1/3 от съдиите, предупреди за проблемите. Системата е твърде тромава, работниците процеси не са оптимизирани и отнемат твърде много време. Магистратите оценяват досегашните информационни системи като много по-бързи и лесни за употреба.

В началото на септември над 130 съдии от Софийския районен съд обявиха, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени. По същество това е заплаха за бойкот, който може да блокира най-големия и натоварен съд в страната.

Съдиите твърдят, че системата е изключително бавна за работа. Процеси, които досега са управлявани с три действия, вече ще се нуждаят от десет пъти повече кликове. Магистратите казват, че системата им иска ненужно много пъти въвеждане на електронен подпис за качване на документ в системата.

Софийският районен съд разглежда годишно стотици хиляди дела и една тромава деловодна система може да блокира напълно институцията.

Неразумно нагнетяване на напрежението

Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка се иска вече от над два месеца от десетките хиляди протестиращи българи, реши да влезе остро по темата.

“Евентуалното спиране на внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще нанесе сериозен репутационен удар върху Висшия съдебен съвет (ВСС) и върху държавата”, каза Гешев по време на заседанието на съдебния съвет. Той напомни, че на 23 септември ще излезе и докладът на Европейската комисия за върховенството на закона за България, който вероятно ще засегне темата.

Според него системата трябва да се внедри и да се оправя в движение. Координаторът на проекта за въвеждане на системата от страна на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е Вероника Имова. Тя е бивш съдия от Върховния касационен съд, която стана член на ВСС благодарение на ГЕРБ. Имова също рязко отхвърля критиките на съдиите. Според нея недоволните съдии вероятно са некомпетентни и затова не могат да работят с новата система. Според нея магистратите първо трябва да прочетат документацията на софтуера, която е в размер 2000 страници и тогава да критикуват.

Съдиите не се отказват

В отговор недоволстващите съдии решиха да призовават цялата юридическа общност към съвместни действия за въвеждане на електронно правосъдие в страната. Във вторник те се обърнаха за подкрепа към всички останали свои колеги юристи и основно към адвокатите, които са честа мишена на главния прокурор Иван Гешев.

“Единението ни прави истинската държавна власт, която може и трябва да поеме отговорност за условията си на труд и натовареността си”, се казва в призива на районните съдии от София. Призивът към адвокатурата е: “Подкрепете ни, защото електронното правосъдие е легитимна държавна цел за подобряване на администрирането и публичността на правосъдието!”

Съдиите казват, че тезата на ВСС и Иван Гешев за поправката на системата в движение е “пълен абсурд”

“Още по-малко нормално е да започва работа с тази некачествена изработка, при положение че са на разположение доказали ефективността си системи. Ако ВСС действително осъществява “добро управление”, ако проявява грижата на добър стопанин, той няма да бърза да приеме некачествената изработка, за да даде начало на гаранционните срокове и да разходва от допълнително предвидените човекочасове дейности на разработчика”, казват съдиите. ВСС взе решение за внедряване на системата през юли.