Apple: Никога не сме обсъждали със СЗО и ЕС сертификатите за ваксинация

Компанията твърди, че ясно е показала, че не иска достъп до лични данни от такова приложение, научи EURACTIV.  [Shutterstick/Novikov Aleksey]

Американската мултинационална технологична компания Apple обяви, че никога не е провеждала разговори със Световната здравна организация или с Европейския съюз за възможността да разработи приложение за сертификат за ваксинация срещу COVID-19.

Apple никога не е обсъждала нищо със Световната здравна организация или ЕС, свързано с приложение за сертификат за ваксинация, казаха източници пред EURACTIV.

По време на виртуалната среща на лидерите на блока на 25 февруари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че “Google и Apple вече предлагат своите решения за сертификати за ваксини на Световната здравна организация“.

Източник, запознат с позицията на Apple по въпроса, предполага, че Фон дер Лайен е разбрала погрешно ситуацията. “Технологичният гигант Apple никога не е обсъждал възможна опция със СЗО или ЕС“, обясни той при условие за анонимност.

Същият източник подчерта, че компанията е била “заявила ясно позицията си през цялото време, че не иска достъп до данните на хората, поради което техните API [интерфейс за програмиране на приложения] гарантират, че личните данни остават на устройството“.

Според него приносът на компанията е само за изграждането на интерфейс за програмиране на приложения с Google за национални здравни организации, както и за разработване на собствени приложения за уведомяване за експозиция.

Лидерите на ЕС обсъдиха темата за дигитален сертификат за ваксинация на срещата на върха в четвъртък, като помолиха посланиците да излязат с предложения след три месеца, когато достатъчен брой граждани от общността ще бъдат ваксинирани.

Фон дер Лайен се позова на сложната техническа част на оперативната съвместимост, с която трябва да се работи, като каза, че сертификатите могат да бъдат налични до лятото.

Председателят на ЕК цитира и работата на Израел по проследяване и документиране на историята на ваксинацията на гражданите си и издаването на наречените “зелени пропуски” на имунизираните.

“Европейската комисия работи за създаване на портал за оперативна съвместимост между страните“, каза тя и добави, че правителствата трябва да действат бързо, за да постигнат това до лятото.