AstraZeneca доставя 50% от договорените дози за ЕС, лидерите търсят решение

[ Shutterstock / Tada Images ]

AstraZeneca ще достави по-малко от половината от договорените ваксини за Европейския съюз за второто тримесечие на годината. Това съобщи пред Ройтерс анонимен източник от европейските институции, който участва в преговорите с компанията. В същото време лидери настояват да започне производство на ваксини в блока.

Фармацевтичният гигант е обявил пред европейските институции, че ще доставят по-малко от 90 милиона дози, а договорът с Европейския съюз, който беше оповестен публично, показва, че е платено за 180 милиона дози. Очаква се договорените доставки да бъдат наваксани до края на септември.

Опасенията са, че забавянето на доставките може да доведе до провал в плановете на Евросъюза да ваксинира 70% от възрастното население до юли.

Петма лидери изпратиха писмо, видяно от EURACTIV, до председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Те настояват за незабавни действия и подкрепа за европейските производители на ваксини за справяне с продължаващия недостиг.

Писмото е подписано от премиерите на Белгия, Дания, Испания, Полша и президента на Литва по инициатива на полския министър-председател Матеуш Моравецки и е било получено от  Мишел във вторник.

Когато AstraZeneca обяви новите забавяния на доставките, стана ясно, че страните от Западните Балкани вече е изцяло се снабдяват с ваксини от Русия и Китай.

Преди видеоконференцията на лидерите на ЕС на 25-26 февруари, петимата държавни глави заявиха, че няма време за губене, като се има предвид, че навременният достъп на Европа до достатъчно ваксини остава нерешено предизвикателство.

“Нашето ключово послание днес е, че трябва спешно да се интегрираме и стратегически да насочим веригата си за създаване на стойност за увеличаване на капацитета ни за производство на ваксини в Европа“, казаха те и добавиха, че трябва да се осигури правилната подкрепа на европейските производители в случай на неочаквани проблеми по време на производствения процес.

“Съществуващите производствени мощности ще трябва да бъдат подобрени. Ще трябва да се изградят нови. Това трябва да ни позволи да осигурим – и в бъдеще – всички наши граждани в Европа да имат достъп до нови продукти, включително иРНК ваксини. Освен това ще  имаме нужда и от реваксинация и да адаптираме ваксинационните си програми към мутации и дори към нови пандемии”, се казва в писмото.

Фармацевтичните компании се опитват да успокоят евроинституциите, като обещават, че ще наваксат доставките. Говорител на британската компания AstraZeneca обяви, че  “работи за увеличаване на производителността в своята верига за доставки в ЕС” и ще използва своята “глобална способност, за да осигури 180 милиона дози за ЕС през второто тримесечие”.

“Приблизително половината от очаквания обем трябва да дойде от веригата за доставки в ЕС“, докато останалата част ще дойде от неговата международна мрежа за доставки, добави той.

В същото време страните от Западните Балкани остават без ваксини от ЕС и сега са в ръцете на политическите игри на Москва и Пекин.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви пред Франс прес,  че Скопие се е превърнало в “съпътстваща вреда“ на политиката на ЕС за обществени поръчки. Той каза, че Брюксел изпраща “грешно послание“ към Балканите, като “оставя региона без ваксини“.

Скопие започна на 17 февруари ваксинационната си кампания благодарение на дарение от Сърбия на няколко хиляди дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, но страната не се е възползвала от политиката за централизирани покупки на страните от ЕС.

Сърбия вече започна да ваксинира с китайски и руски ваксини, докато Черна гора ще използва тези ваксини още тази седмица.