COVID-19: Гняв във Фландрия заради разпределянето на помощта от ЕК

Понастоящем около 400 000 души са кандидатствали за временна безработица заради кризата с коронавируса, сочат данни на белгийското федерално правителство. [Shutterstock / bekulnis]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

В днешните новини от столиците:

БРЮКСЕЛ. Въпреки че Фландрия е по-силно засегната от разпространението на коронавируса от Валония, по-голямата част от европейската подкрепа за Белгия се насочва на юг, във френски-говоряща Валония, възропта фламандският премиер Ян Ямбон (от националистическата N-VA), докато фламандското и валонското правителство предприемат допълнителни мерки за справяне с кризата.

Междувременно около 400 000 души са подали молба за временна безработица заради кризата с коронавируса, сочат данни на белгийското федерално правителство.

Прочетете повече от Александра Брзозовски.

///

БЕРЛИН

Без допълнителни ограничения. В рядко телевизионнно изявление канцлерът Ангела Меркел (Християндемократически съюз) не призова за допълнителни ограничения на обществения живот. Вместо това тя успокои германците, че правителството прави всичко възможно, както да подготви здравната система, така и да смекчи икономическите въздействия на коронавируса.

Прочетете още: Merkel urges Germans to stay home, no restrictive measures

За повече информирмация как Германия се справя с кризата, вижте редовно актуализираната страница за страната в EURACTIV.

///

ПАРИЖ

Правителството предлага спешно законодателство във връзка с COVID-19. В сряда (18 март) френското правителство предложи спешно законодателство в отговор на кризата с коронавируса. В текста има разпоредби, засягащи изборите, извънредното състояние на здравната система и “спешните икономически мерки и адаптация към борбата срещу епидемията от COVID-19”.

И докато Европейският парламент поставя под въпрос уместността на провеждането на пленарна сесия следващата седмица, френските камари – Сенатът и Националното събрание – ще отворят врати отново, за да приемат правителствения текст. Прочетете повече на EURACTIV Франция.

///

ВИЕНА

Кризисният фонд за COVID-19 се е увеличил с почти 400%. Правителството ще увеличи кризисния фонд за кризата с коронавируса от 4 милиарда до 38 милиарда евро, за да помогне на най-силно засегнатия бизнес. В тон с бившия президент на ЕЦБ Марио Драги, вицеканцлерът Вернер Коглер от “Зелените” заяви, че държавата ще направи “каквото е необходимо – на каквато и да е цена – за да защити работните места и бизнеса”. Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

ДЪБЛИН

Още потвърдени случаи. Ирландското министерство на здравеопазването обяви, че са установени още 74 случая на заразени с COVID-19, като общият брой на случаите в страната е 366. В момента най-много заразени има в Дъблин – 14 души. Прочетете повече от Самюъл Столтън от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Столицата на крачка от обявяване на карантина. Правителството на Обединеното кралство се стреми към налагане на допълнителни ограничения на движението в Лондон – епицентъра на случаите на заразени с коронавирус в страната. Прочетете повече от Бенджамин Фокс от EURACTIV.

Британските супермаркети налагат ограничения. В сряда (18 март) най-големите британски супермаркети Tesco, Sainsbury’s и Asda наложиха ограничения за закупуване на макаронени изделия, рола тоалетна хартия и мляко след като граждани изпразниха напълно рафтовете в подготовка за евентуална изолация. Прочетете още.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Тъжен рекорд. В сряда (18 март) Италия регистрира рекордните 475 смъртни случая на заразени с коронавирус за един ден. Към сряда броят на смъртните случаи от коронавирус в Италия е нараснал до 2978, а общият брой потвърдени случаи вече е 31 506, от които 4025 души са излекувани. Губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана вдигна тревога заради неспазването на ограничителните мерки от страна на гражданите. “Докато броят на заразените не започне да намалява, скоро няма да можем да помогнем на тези, които се разболяват”, заяви той и помоли гражданите да останат у дома. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Връщане на чуждестранни туристи. Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая заяви в сряда (18 март), че Мадрид ще помогне за връщането на чужди туристи у дома, след като премиерът Педро Санчес предупреди, че “най-лошото тепърва предстои”. Прочетете повече от Фернандо Хелер от EFE, партньор на EURACTIV.

///

ЛИСАБОН

Извънредно положение. Португалският президент Марсело Ребело де Соуза обяви извънредно положение в сряда (18 март), за да се даде възможност на властите да продължат да се борят с пандемията и нейните последици. Премиерът Антонио Коща потвърди, че “страната няма да спре да работи” и че правителството ще направи всичко възможно, за да поддържа производството и дистрибуцията на стоки и услуги от първа необходимост. (Lusa.pt)

///

АТИНА

Известни артисти с призив към гражданите да останат у дома. Редица артисти публикуваха съобщения в социалните медии, за да убедят гръцките граждани да проявят дисциплина и да останат у дома в опит да се избегне разпространението на коронавируса. След отмяната на всички концерти много изпълнители публикуваха видеоклипове онлайн, в които пеят. Към момента в страната има регистрирани 387 случая на заразени с коронавирус. Със задълбочаването на кризата 300 здравни работници са поставени под карантина. (Сарантис Михалопулос)

Прочетете също: Turkey shuts borders with Greece and Bulgaria amid coronavirus fears

///

НИКОЗИЯ

Кипър подготвя стриктни мерки. Днес (19 март) Никозия ще проведе извънредна среща между всички партии за обсъждане на по-строги мерки в борбата с коронавируса, тъй като броят на потвърдените случаи скочи до 58. Вчера бяха потвърдени още девет случая, като един от тях е лекар в педиатричното отделение на болница в Лимасол.

Междувременно кипърските медии съобщиха, че почти всички полети, кацащи на летището в Пафос, са празни, с изключение на полет на Раянеър от Ливърпул, превозил шест пътници. (Сарантис Михалопулос)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА 

БРАТИСЛАВА

Бъдещият външен министър ще бъде поставен под карантина. Бъдещият премиер Игор Матович от консервативната партия “Обикновените хора” (OĽaNO) официално представи имената на министрите в новото правителство. Президентът Зузана Чапутова не изрази резерви. Новият външен министър Иван Корчок ще бъде поставен под карантина за 14 дни преди да заеме поста си.

Корчкок (номиниран от “Партията на свободата и солидарността”) е кариерен дипломат със значителен опит в ЕС, който е служил като словашки посланик в САЩ. “Основният интерес на Словакия трябва да бъде Европейският съюз и НАТО. Нашата задача е да участваме активно в дискусията за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания”, каза Корчкок. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Солидарност и задължителни предпазни маски. От днес в полунощ (19 март) всички граждани трябва да носят предпазни маски за лице или друго, за да покрият устата и носа си, съобщи правителството.

Продължаващата пандемия предизвика вълна на солидарност сред чехите, които започнаха различни инициативи, фокусирани върху подпомагане на възрастни хора, гледане на деца, здравни грижи или шиене на маски. Президентът Милош Земан, когото мнозина критикуваха, че “се крие от обществото”, ще отправи телевизионно обръщение тази вечер. (Ондрей Плевак | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Нови икономически мерки. Премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви нов набор от икономически мерки за намаляване на въздействието на пандемията, включително мораториум върху главницата по кредити и лихвените плащания до края на годината за всички домакинства и бизнеса. Това ще са първите от редица мерки за защита на работните места. “През последните 10 години научихме, че има ли работа, има всичко”, заяви премиерът.

“Знаем, че пандемията не само заплашва живота на хората, въпреки че това е най-важното, но и застрашава работните им места”, посочи Орбан във видео, публикувано във Фейсбук. Прочетете повече за мерките на Унгария, свързани с коронавируса. (Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

ВАРШАВА

Антикризисен щит. Полският премиер Матеуш Моравецки обяви създаването на т. нар. “антикризисен щит” ​​във връзка с пандемията от коронавирус, включващ пакет от действия за подкрепа на предприемачи и служители, засегнати от кризата. Очаква се общата стойност на пакета да възлиза на 212 милиарда злоти (46,7 милиарда евро), което се равнява на около 9,2% от БВП на Полша. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Трета жертва на коронавируса. Общият брой потвърдени случаи в страната вече е 94, а ски курортът Банско остава блокиран като център на епидемията. Двама граждани на Северна Македония, посетили Банско, също са дали положителни проби за COVID-19. Всички полети до Италия и Испания са спрени. Наложени са забрани за влизане в страната на пътници от Италия, Испания, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария, Китай, Индия, Иран, Бангладеш, Малдивите, Непал и Шри Ланка. Белгия остава изключение. (Георги Готев, EURACTIV.com)

///

ЗАГРЕБ

Повече правомощия на гражданската охрана. Хърватският парламент даде по-големи правомощия на националната гражданска гвардия на фона на пандемията от COVID-19. Мнозинство от 108 народни представители одобриха измененията, което означава, че от утре гражданската охрана законно ще може да взима решения и да издава препоръки, които да се прилагат от местните органи на гражданска защита. Измененият законопроект има за цел да осигури еднакви действия на властите при приемане и изпълнение на решения, регулиращи ежедневните дейности на гражданите и юридическите лица по време на пандемията. Прочетете повече от Теа Трубич Макан от EURACTIV Хърватия.

///

БЕЛГРАД

Меркел и Вучич обсъждат диалога между Белград и Прищина, както и сътрудничество във връзка с пандемията на коронавирус. Сръбският президент Александър Вучич и германският канцлер Ангела Меркел се застъпват за бързото възобновяване на диалога за постигане на всеобхватно споразумение за пълното нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Това бе обявено след телеконференция в сряда (18 март). Прочетете повече на EURACTIV Сърбия.

///

Професор от Белградското училище по икономика Любодраг Савич заяви в сряда (18 март), че нова икономическа криза след избухването на пандемията от коронавирус ще бъде по-лоша от кризата през 2008 г. Прочетете повече на EURACTIV Сърбия.

***