COVID–19: експерти изразяват опасения за есента

Снимка: Shutterstock

Докато летовниците се опитват да се насладят на последния летен месец, няколко европейски страни регистрират ръст в случаите на заразените с коронавирус. Експертите обаче са по-загрижени от потенциалното увеличение на заразените през есента, когато епидемията може да съвпадне с обичайния грипен сезон.

“С отварянето на границите очаквахме да видим повече заразени”, каза експертът от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКБ/ECDC) Анастасия Фарис.

ЕЦПКБ, който има седалище в Швеция, съветва 27-те държави-членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Обединеното кралство, по отношение на контрола на инфекциозните заболявания.

Европейският консултативен орган по здравеопазването се обедини със службите за морска и авиационна безопасност на ЕС, както и с железопътните агенции, за да контролира разпространението на COVID-19 в самолетите, круизните кораби и влаковете.

Белгия преживя особено висок ръст на процента заразени, което накара властите да засилят мерките, като наскоро ограничиха социалните контакти от 15 до 5 човека на домакинство, считано от следващата сряда (5 август).

Увеличението вече е забелязано и в международен план, а местните медии в Норвегия съобщават, че властите може би скоро ще поставят Белгия в “червения” списък.

На фона на ръста на заразените в Северна Испания, по-рано тази седмица Обединеното кралство отново въведе двуседмична карантина за посетилите иберийската държава. Германия последва примера и във вторник (28 юли) предупреди гражданите си да не пътуват към силно засегнатите райони.

Туристическият сектор в Испания представлява 15% от БВП и перспективата за загуби вследствие на карантината разтревожи властите в страната.

При по-добро планиране, тестване и проследяване на капацитета на болниците, Фарис посочи, че местните власти са по-подготвени да наложат необходимите мерки в сравнение с началото на епидемията.

“Много хора се фокусират върху пътуванията, но всъщност рискът не е в тях”, каза Фарис за EURACTIV.

“Рискът се крие в контакта между хората, който може да се случи преди, по време или след пътуването”.

Експертът посочи, че социалното дистанциране и личната хигиена остават основните елементи на безопасната ваканция.

Капацитетът за тестване на държавите членки, който драстично се увеличи от началото на пандемията, ще бъде подложен на изпитание, тъй като летовниците ще трябва да минават тестове след завръщането си от лятната почивка.

Няколко държави, включително Белгия и Унгария, започнаха задължителни тестове за  пътници, завръщащи се от определени дестинации.

Въпреки това, експертите в ЕЦПКБ са по-загрижени за предстоящия грипен сезон, който ще съвпадне с потенциалното увеличение на инфекциите през есента, тъй като хората започват да прекарват по-малко време на открито.

“Знаем, че всяка година тежкия грипен сезон може да постави здравните системи под голямо напрежение. Никога не можем да предвидим какъв ще бъде сезонът на грипа, всяка година той варира”, добави Фарис.

“Тестването ще е ключово, хората трябва да знаят дали имат коронавирус или нещо друго”.

Фарис е оптимист за европейското сътрудничество, подчертавайки, че въпреки предизвикателствата, споделянето на данни и определянето на общи стандарти е изключително.

„Наблюдавахме много координация в, според мен, най-трудната политическа ситуация по отношение на общественото здравеопазване”.

“В някои други здравни области ни отне години, ако не и десетилетия, за да стандартизираме или хармонизираме начина, по който измерваме показателите, които използваме. По отношение на коронавируса, това се случва за дни или седмици”, подчерта тя.