COVID-19 е бил в Испания година преди пандемията

[Shutterstock / HTTPS: //www.shutterstock.com/g/bekulnis]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

МАДРИД. Според проучване на университета в Барселона, коронавирусът е бил в Испания година преди пандемията да се разпространи. SARS-CoV-2 е открит в проби от отпадни води, събрани в каталунската столица на 12 март 2019 г. Прочетете повече от EFE, партньор на EURACTIV.

Прочетете също: Working conditions in meat processing plants make them hotbed for COVID-19

///

ПАРИЖ

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон бе изместена от партията на “Зелените”, които отбелязаха победа в местните избори в няколко големи града в неделя (28 юни). Прочетете повече.

///

ДЪБЛИН

Нов министър-председател През почивните дни Ирландия сформира ново правителство начело с лидера на “Фина фойл” Майкъл Мартин.

59-годишният Мартин, политик с над тридесет и пет години опит, вече е начело на новото ирландско правителство, което ще бъде съставено от “Фина фойл” от “Поднови Европа”, “Фина гейл” от ЕНП и партията на “Зелените”. Прочетете повече от Самюел Столтън от EURACTIV.

///

ЛОНДОН

Пет седмици. В понеделник ЕС и Великобритания започват интензивни петседмични преговори за споразумение за взаимоотношенията им след Брекзит. Лондон дава сигнали, че иска да приключи въпроса бързо. Прочетете повече.

///

БЕРЛИН

През почивните дни министърът на здравеопазването на Бавария Мелани Хъмл (ХСС) обяви, че провинцията планира да тества за коронавирус всички жители на нейната територия. “Всички жители на Бавария могат да бъдат тествани незабавно дори и да нямат симптоми”, обяви тя и добави, че разходите за тестване, които не са покрити от застрахователните компании, ще бъдат поети от държавата. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

БРЮКСЕЛ

След като повечето магазини бяха принудени да затворят между 18 март и 11 май заради ограничителните мерки срещу пандемията, фламандската либерална партия внесе законопроект, според който магазините ще работят седем дни седмично. Подобно решение би имало не само финансова полза, но и би улеснило гарантирането на социално дистанциране между клиентите, твърди партията. (Александра Брзозовски | EURACTIV.com)

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Италианската търговска бизнес асоциация Confesercenti оцени спада на потребителските разходи през първите шест месеца на 2020 г. на средно 1879 евро на човек. Въпреки възстановяването на бизнес дейността от май, годината вероятно ще бъде изключително трудна за търговците. Прочетете повече от Алесандро Фолис от EURACTIV Италия.

///

АТИНА

Очаква ви пътувате до Гърция? През почивните дни гръцкото правителство обяви стъпките, които туристите трябва да предприемат, за да пътуват до Гърция. На първо място те трябва да попълнят специален онлайн формуляр на travel.gov.gr  поне 48 часа преди пътуването. Прочетете повече.

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Дуда печели първия кръг. С 87% от преброените гласове действащият президент Анджей Дуда спечели първия тур на президентските избори с 45,24%. Центристът Рафал Тшасковски (Гражданска платформа) е втори с 28,92% от гласовете. Балотажът ще се проведе в неделя (12 юли). Прочетете повече от Лукаш Гадзала и Анна Волска от EURACTIV Полша.

///

ПРАГА

ЕС трябва да съблюдава прилагането на върховенството на закона в държавите-членки на ЕС по-ефективно, отколкото при настоящата процедура срещу Унгария и Полша, посочи чешкият еврокомисар Вера Йоурова пред Чешката новинарска агенция в петък (26 юни). Европейската комисия възнамерява да убеди държавите членки да подкрепят по-тясната връзка между субсидиите на ЕС и европейските ценности, добави тя.

Всички държави членки, освен Унгария и Полша, подкрепят такова предложение. (Онджей Плевак | EURACTIV.cz)

///

БРАТИСЛАВА

Без оставка. Настоящият говорител на Националния съвет на Словакия Борис Колар (“Ние сме семейство”) посочи, че няма да се оттегли от поста след съобщения в медиите, че е изплагиатствал магистърската си теза.

“Нямам причина да се оттеглям. Придобих магистърската си степен съгласно закона. Ако на някого не му харесва, да промени закона”, посочи той и добави, че тезата му е преминала успешно през автоматизиран тест за плагиатство. Премиерът Игор Матович (“Обикновените хора”) заяви, че ще даде приоритет на стабилността на управляващата коалиция и няма да поиска оставката на Колар. (Зузана Габрижова | EURACTIV.sk)

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ЗАГРЕБ

Броят на заразените с коронавирус расте. В неделя (28 юни) Хърватия регистрира 64 нови случая на COVID-19. След скока на броя на заразените през последните дни, властите обмислят да наложат нови ограничения по отношение на нощните клубове.

В Хърватия има 350 000 туристи, което е изключение не само за Европа, посочи вътрешният министър и ръководител на националния кризисен екип Давор Божинович. Карла Юнинич предава от Загреб.

///

ЛЮБЛЯНА

Правителството се подготвя за втора вълна на COVID-19. Предвид новия скок на броя на заразени през последните дни, правителството вече обсъжда законопроект за подготовка за потенциална втора вълна. Радио Словения съобщи, че мерките основно ще целят предотвратяването на големи струпвания на хора. Прочетете повече от Зоран Радосавлевич от EURACTIV.

///

БЕЛГРАД

Случаи на заразени с коронавирус в правителството. В събота (27 юни) председателят на Народното събрание Мая Гойкович, говорителят на министерството на отбраната Александър Вулин и ръководителят на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич са дали положителни проби за COVID-19. Гойкович е приет в белградска болница с пневмония, а Джурич е хоспитализиран с леки симптоми. В момента Вулин е в самоизолация.

Председателят на Търговската камара на Сърбия Марко Кадез и главният секретар на Министерството на външните работи Велко Одалович също са дали положителни проби.

///

Очакваше се Сърбия да отвори глава втора от преговорите за присъединяване към ЕС, отнасяща се до свободното движение на работници, но страните членки не успяха да постигнат необходимия консенсус. Прочетете повече.

***