COVID-19 е бил в Италия още през септември 2019 г.

Италия се бори с втората вълна от пандемията сега, след като бе ударена жестоко през пролетта. Но вирусът е бил в страната още миналия септември. [JESSICA PASQUALON/EPA-EFE]

Италианските учени установиха, че циркулацията на новия коронавирус е започнала в страната още през септември на 2019 г. Откритието е направено от престижния Институт за туморни заболявания в Милано и бе публикувано в медицинското издание Tumori Journal.

Италианските учени са проверили изследванията на техните пациенти, които са под постоянен, дългосрочен мониторинг и са установили наличност на антитела на COVID-19 в кръвните им изследвания месеци преди пандемията и разпространението й да се обяви официално.

И досега имаше съмнения, че вирусът е започнал да циркулира много по-рано от обявеното от китайските власти. Учени от Харвард вече бяха засекли нетипично струпване на aвтомобили на паркинга на болницата на Ухан в Китай. Натрупаните до момента свидетелства са подтикнали учените от италианския институт да започнат проверка на изследванията на техните пациенти. Тези изследвания се правят на бивши и настоящи пушачи заради повишения риск от рак на белите дробове.

От 959 пациенти, подложени на проверка, в 111 проби е имало налични огромни количества антитела Sars-CoV-2. Антителата били в намерени предимно в мъже между 55 и 65 годишна възраст.

Количеството на антителата е било достатъчно голямо, за да унищожи коронавируса още в лабораторни условия, се посочва в научната публикация.

Половината от засечените случаи са на хора от областта Ломбардия, която беше най-силно ударената от вируса зона на Апенините. Там беше засечен и първият пациент с COVID-19 в страната. Ломбардия е най-индустризираната зона в Италия и с най-голям търговски обмен с Китай.

Италианските лекари припомнят, че през септември м.г. в болниците вече са отчитали  повишен брой на пациенти с атипична пневмония. В подкрепа на твърденията за доста по-ранното разпространение на епидемията се вписват и резултатите от аутопсиите на първите смъртни случаи в резултат на заразата.

Ръководителят на италианското проучване Джовани Аполоне няма никакво съмнение, че епидемията е била в ход в Европа още през септември на 2019 г.

“Насочихме вниманието си към хора с проблеми на дробовете и започнахме проверка на изследванията за наличие на антитела за коронавирус. Първо трябваше да установим дали става въпрос именно за Sars-CoV-2 и изпратихме пробите на университетите в Милано и Сиена, които потвърдиха предположенията”, разказва Аполоне.

Учените смятат, че това откритие ще подпомогне за усъвършенстване на лечението на засегнати от COVID-19 и на медицинските протоколи. Те апелират оздравели от болестта да се подложат на по-задълбочени изследвания, за да се направи по-прецизна картина на засегнатите от вируса белодробни клетки.