COVID-19 ограничава достъпа до аборти в Словакия

Словакия призовава жените да защитават здравето си и да не изискват никакви процедури от лекарите, които могат да повлияят сериозно на здравословното им състояние. [EPA / ADAM WARZAWA]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ

Мобилните приложения могат да помогнат за премахване на ограниченията вследствие на COVID-19. Министрите на вътрешните работи на ЕС приветстваха потенциала на технологиите за проследяване на контакти в помощ на разхлабването на проверките на вътрешните граници и ограниченията за пътуване. Липсата на съгласуваност между държавите членки по отношение на техническите детайли на такива приложения обаче може да ограничи тяхната ефективност. Прочетете повече от Самюъл Столтън.

Евродепутатите със силни резерви относно мерките на Комисията за намеса на пазара. В писмо до еврокомисаря Януш Войчеховски членовете на ЕП от Комитета по земеделие на Европейския парламент разкритикуваха пакета от мерки, предложен от Комисията за облекчаване на засегнатите пазари на селскостопански и хранителни продукти вследствие на здравната криза. Прочетете повече от Джерардо Фортуна.

///

В днешните новини от Столиците:

БРАТИСЛАВА

Много болници в Словакия са спрели да правят аборти след решение на правителството за отлагане на всички планирани операции освен животоспасяващите, заради риска от инфекции по време на пандемията на коронавирус.

От това следва, че Словакия ефективно ограничава достъпа до безопасни и навременни аборти, предупредиха няколко правозащитни организации. Ситуацията накара омбудсманът Мария Патакьова да поиска oт новия здравен министър на страната Марек Крайчи (“Обикновените хора”) да гарантира достъп до безопасни аборти на жените.

Прочетете повече от Зузана Габрижова от EURACTIV Словакия.

>> Прочетете повече за това как Словакия се справя с пандемията тук.

///

БЕРЛИН

Дискусиите за спасяването на Lufthansa може да се провалят. Въпреки първоначалните съобщения, че Lufthansa ще получи спасителна помощ от 9 милиарда евро от германското правителство, авиационният гигант може да откаже помощта, предвид наложените условия, и вместо това обмисля производство за защита при несъстоятелност. Това съобщи вчера (28 април) Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Основната точка, която бе предмет на вътрешен дебат от седмици, е ролята на правителството в борда на компанията след спасяването. Докладите сочат, че в този случай правителството ще има право на двама члена с право на глас в борда, което от Lufthansa не приемат.

///

Междувременно регионалните министри на образованието съставиха план всички деца в Германия отново да посещават училище преди лятната ваканция. Въпреки това, поради правилата за социално дистанциране, министрите планират да комбинират класове с физическо присъствие с онлайн и домашно обучение. Предложението им ще бъде изпратено до канцлера Ангела Меркел (ХДС) и държавните лидери, които ще го обсъдят в четвъртък (30 април).

Германците призовани да останат вкъщи, скоростта на инфекцията нараства. Според Ройтерс, кривата на инфекцията от коронавирус в Германия е нараснала в сравнение с началото на месеца и хората трябва да останат вкъщи колкото могат, въпреки разхлабването на мерките миналата седмица. Това заяви ръководителят на Института по инфекциозни заболявания “Роберт Кох” във вторник.

Повече за ситуацията в Германия тук.

(Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Министър-председателят представя план за изход от карантината. Франция бавно ще започне да разхлабва ограничителните мерки от 11 май, заяви пред народното събрание премиерът Едуар Филип.

Основните училища и детските градини ще започнат постепенно да отварят врати от 11 май, прогимназиите (11-14 години) ще започнат да отварят класните си стаи на 18 май, а гимназиите (15-18 години) ще отворят през юни. Събиранията до десет души ще бъдат разрешени, а общественият транспорт ще заработи отново. Въпреки това мерките ще бъдат облекчени само в региони с ниски нива на пандемията, докато за по-засегнатите региони ще продължат да важат по-строги правила. (EURACTIV.FR)

Научете как Франция се справя със здравната криза тук.

///

БРЮКСЕЛ

Министерството на отбраната ще закупи маски. Белгийското правителство възложи на Министерството на отбраната да стартира процедура за закупуване на 12 милиона платнени маски за уста, съобщи министърът на отбраната Филип Гофен. Прочетете повече от Александра Брзозовски.

Повече за ситуацията в Белгия тук.

///

ЛОНДОН

British Airways ще съкрати 12 000 работни места. British Airways ще съкрати до 12 000 души от 42-хилядния си екип на фона на тежките загуби на компанията вследствие на пандемията. Приходите на превозвача – който вече бе пуснал 23 000 души персонал в платен отпуск – спаднаха с 13% до 4,6 милиарда евро за първото тримесечие на 2020 г. Големи загуби се очакват и през останалата част от годината. Прочетете повече от Бенджамин Фокс от EURACTIV.

Повече за ситуацията с коронавируса във Великобритания тук.

///

ВИЕНА

Правителството обявява следващи облекчения на ограничителните мерки. На пресконференция във вторник (28 април) министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер (“Зелените”) заяви, че ограниченията на обществения живот ще бъдат премахнати на 1 май. Гражданите ще могат отново да напуснат домовете си без да се налага да посочват причина при полицейска проверка. Въпреки това гражданите ще трябва да се дистанцират на метър един от друг. Прочетете повече от  Филип Грюл от EURACTIV Германия.

Повече за ситуацията в Австрия тук.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Пресметнат риск. Само 4,5 милиона италианци ще се върнат на работа на 4 май според решението на правителството за облекчаване на мерките. Италианският премиер Джузепе Конте подчерта, че никакви други ограничителни мерки не могат да бъдат премахнати, тъй като възобновяването на някои дейности вече представлява пресметнат риск.

Според технически документ, изготвен от епидемиолози, цялостното връщане към нормалния живот би довело до бърз срив на системата на здравеопазването с приблизително 151 000 нови пациенти, приети в интензивните отделения през юни. Документът подтикна изпълнителната власт да възприеме по-предпазлив подход във втората фаза на премахването на мерките, обявена в неделя (26 април). (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

Повече за ситуацията с коронавируса в Италия тук.

///

МАДРИД

Преход към новото нормално. Преходът към новото нормално ще продължи шест до осем седмици, обясни Педро Санчес. Ограниченията за пътуване до други провинции и испански острови остават. Прочетете повече от El País.

///

АТИНА

Мицотакис обявява облекчаване на ограничителните мерки от 4 май. Мерките, ограничаващи движението ще бъдат премахнати от 4 май, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис във вторник. Прочетете повече от Атинско-македонската новинарска агенция.

///

СКАНДИНАВИЯ И ПРИБАЛТИКА

ХЕЛЗИНКИ

Специални отношения. В интервю за естонската телевизия ERR по повод 60-ия му рожден ден, Март Лаар, който е бивш премиер на страната, а в момента е председател на Надзорния съвет на Банката на Естония, заяви, че кризата с COVID-19 е доказала, че Финландия не иска специални отношения с Естония.  Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

Повече за ситуацията с коронавируса във Финландия тук.

///

ВИЛНЮС

Литва криминализира нарушенията на самоизолацията. Във вторник (28 април) литовският парламент подкрепи изменения, които криминализират нарушаването на правилата за самоизолация, наказуеми с до година затвор. Преди това нарушаването на задължителната 14-дневна самоизолация, например при връщане от чужбина, носеше само административна отговорност.

Повече за ситуацията с коронавируса в Литва тук.

(Бенаш Герджунас | LRT.lt/en)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Дистанционните избори не са напълно безплатни. Председателят на Държавната избирателна комисия Силвестър Марциняк изрази безпокойство, че президентските избори, насрочени за 10 май с гласуване по пощата, няма да бъдат напълно безплатни. Той подчерта, че изборите трябва да бъдат проведени по начин, изключващ възможността легитимността на победителя да бъде поставена под въпрос. В същото време Държавната избирателна комисия беше отстранена от организирането на изборите.

Ако изборите продължат по план, организацията им ще бъде в ръцете на политици, главно в тези на вицепремиера Яцек Сасин. (Лукаш Гадзала | EURACTIV.pl)

///

ПРАГА

Спор с Русия за свободата на медиите. “Преди 30 години се борихме за свободна преса и за край на цензурата. Недопустимо е други държави да се намесват във вътрешните ни работи”, заяви чешкият външен министър Томаш Петричек в отговор на дипломатическа нота, получена от Русия.

Чешкият седмичник Respekt е обвинен от руското посолство в Прага, че разпространява фалшиви новини за опасен руски агент, за когото се твърди, че е пристигнал в чешката столица.

Според Respekt, агентът е снабден с отровата рицин, а чешките служби за сигурност го възприемат като заплаха за сигурността на кмета на Прага Зденек Хриб и кмета на шести район на Прага Ондржей Коларж. И двамата политици водят спор с Русия за премахването на статуята на съветския маршал Иван Конев от шести район в града.

Повече за ситуацията с коронавируса в Чехия тук.

///

Във вторник (28 април) чешкият парламент гласува за удължаване на извънредното положение до 17 май. Опозиционните партии обаче заявиха, че не са съгласни с толкова дълго удължаване и твърдят, че правителството не е било в състояние да обясни защо извънредното положение трябва да продължи. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Wizz Air пуска полети по 16 маршрута. Бюджетната авиокомпания Wizz Air планира да възобнови пътуването по 16 маршрута от своята база в Будапеща, започвайки от 1 май. Сред дестинациите са Атина, Барселона, Мадрид, Стокхолм и Берлин. Компанията планира да възобнови операциите от втората си база в Дебрецен през юни, предава AIRportal.hu.

В момента унгарската авиокомпания използва едва 3% от капацитета си (4-5 самолета) и само шест полетни маршрута. Wizz Air оставя отговорността за проверката на ограниченията за пътуване на пътниците. (Владислав Максимов | EURACTIV.com)

Повече за ситуацията с коронавируса в Унгария тук.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

СОФИЯ

Летни мечти. Българското министерство на туризма планира да стартира летния туристически сезон на 1 юли. “Аз съм оптимист. Разработили сме планове, които ще представим за обсъждане на колегите от бранша”, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова във вторник, 28 април. Тя призова българите да помогнат в тази тежка ситуация като изберат България за своята почивка.

Властите все още нямат конкретни планове как да отворят хотелите, ресторантите и летните курорти, но Ангелкова потвърди, че са представени различни сценарии на здравното министерство.

Повече за борбата на България срещу COVID-19 можете да намерите тук.

(Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БУКУРЕЩ

След 15 май животът няма да се върне към нормалното. Президентът Клаус Йоханис разговаря с журналисти за разхлабването на ограниченията, отбелязвайки, че макар и извънредното положение да бъде премахнато на 15 май, животът няма да се върне към нормалното. “Все още може да се срещаме с до трима души, няма да можем да напускаме града без сериозна причина, няма да можем да ходим на ресторанти”, посочи Йоханис на пресконференция във вторник (28 април). Прочетете повече от EURACTIV Румъния.

Повече за ситуацията с коронавируса в Румъния тук.

///

ЗАГРЕБ

Отваряне на вътрешните граници? Тясното сътрудничество между държавите-членки на ЕС и координацията на равнище ЕС са от ключово значение за разхлабването на мерките по вътрешните граници на ЕС, заяви министърът на вътрешните работи на Хърватия Давор Божинович във вторник (27 април).

“Що се отнася до премахването на контрола по вътрешните граници на ЕС, ние се съгласихме, че трябва да бъдем предпазливи, точно както и при разглеждането на възможността за отварянето на външните граници на блока”, заяви Божинович, който ръководи видеоконференцията на министрите на ЕС. Повечето от министрите се съгласиха, че решението им за премахване на ограниченията ще бъде в съответствие с епидемиологичната ситуация, както и с правилното прилагане на мерките за дистанциране, санитарните и други защитни мерки. Това е ключът към отварянето на туризма, обсъден на видеоконференцията в понеделник. Прочетете повече.

Повече за ситуацията в Хърватия тук.

(Карла Юничич, EURACTIV.hr)

///

ЛЮБЛЯНА

Парламентът одобрява втори пакет стимули. Парламентът в Словения одобри втори пакет стимули, включващ гаранционна схема от 2 милиарда евро заеми за бизнеса. Редица депутати изразиха недоволство, заявявайки, че условията са твърде строги, особено за по-малките фирми. “Този закон със сигурност няма да помогне на малкия бизнес… защото условията са толкова строги, че никой няма да вземе заем”, посочи депутатът Марко Бандели.

Повече за отговора на Словения срещу COVID-19 прочетете тук.

///

Премиерът Янез Янша потвърди, че в сряда (29 април) правителството ще обсъди плановете за облекчаване на ограничителните мерки. Настоящите данни, по думите му, позволяват да се прецени, че някои ограничения за движение могат да бъдат премахнати, а други дейности да бъдат възстановени. (Зоран Радосавлевич | EURACTIV.com)

///

БЕЛГРАД

ЕС премахва ограниченията за износ на медицинско оборудване за Западните Балкани. Европейската комисия прие предложението за премахване на ограниченията върху износа на медицинско оборудване от ЕС за Западните Балкани, заяви сръбското външно министерство в съобщение от 28 април. Прочетете повече от EURACTIV Сърбия.

***