EK препоръчва бързи антигенни тестове, но те не се признават от една държава в друга

Европейската комисия препоръча в сряда да се използват бързи антигенни тестове за диагностика на Covid-19. Препоръката се отнася най-вече за хора, които имат симптоми. Проблемът е, че антигенните тестове не се признават от една държава в друга, а до момента няма съгласие по темата.

Комисията е наясно, че е антигенните тестове са по-неточни от стандартните PCR тестове, но пък могат да предложат резултати за няколко минути, за разлика от PCR тестовете, където се чака с дни и не са добър инструмент в борбата с големи коронавирусни огнища.

“Бързите антигенни тестове трябва да се използват в рамките на пет дни след появата на симптомите или в рамките на седем дни след контакт на човек със заразен”, посочва Комисията  в необвързваща препоръка към 27-те правителства на ЕС.

Вече е доказано, че бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват пациенти с коронавирус в ранната фаза на болестта. В момента на пазара има нови бързи тестове, които са подобни на PCR, защото се взема също назофарингиален секрет. Разликата е, че резултатът излиза за 20 минути.

Брюксел също така призова държавите да признаят взаимно бързите тестове и да споделят своите стратегии за тестване “с цел да ги приведат в максимална степен”.

“Тестването ни показва каква е степента на разпространение, къде и как се развива. Това е решаващ инструмент за забавяне на разпространението на COVID-19. За да увеличим координацията на ЕС при методите за тестване, предоставяме насоки на държавите-членки относно използването на бърз антигенен тест за по-добро управление на огнищата на COVID-19. Ефективността при тестване също изисква наличието на необходимите ресурси, поради което увеличаваме подкрепата си за повишаване на капацитета за тестване на държавите-членки. Подкрепата и солидарността са от ключово значение за преодоляването на тази пандемия”, коментира Стела Кириакидес, комисар по здравеопазването и безопасността на храните.

Еврокомисарят препоръча на правителствата да използват само тестове с поне 80% чувствителност и 97% специфичност или способността да откриват правилно хора, които не са заразени.

В края на октомври председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че Брюксел ще насочи 100 милиона евро за закупуване на до 22 милиона антигенни теста, за да отговори на “непосредствените нужди” на страните от ЕС. Еврокомисията  настоя държавите да купуват повече подобни тестове чрез съвместна схема за обществени поръчки.

За да има ефективно решение на проблема, че държавите трябва да имат общи изисквания за тестване на пътуващите, включително тестове при пристигане, ако тестовете не са били налични в страната на отпътуване.