F-16 може да се бавят, защото САЩ не вярват на България

Гръцки изтребител F-16 излита по време на тренировка на 11 ноември 2019 г. [EPA-EFE / ABIR SULTAN]

Забавянето в доставката на новите американски изтребители F-16 може да се дължи и на липса на доверие към българските власти, които не са доказали, че могат надеждно да защитават тайните на НАТО. Това допуснаха двамата бивши български военни министри по време на международната конференция „Войната в Украйна и рисковете за Западните Балкани“, организирана от българския евродепутат Радан Кънев и EURACTIV България. Събитието имаше и панел, посветен изцяло на рисковете за сигурността на ЕС и България.

„Изпитваме трудности в процеса по защита на класифицираната информация. Бил съм в НАТО десет години и знам как там издават допуск до класифицирана информация след проучване продължаващо 6-8 месеца. А тука нашите издадоха допуск на Пеевски за по-малко от 5 работни дни“, каза бившият служебен военен министър Велизар Шаламанов.

Той продължи: „Имам едно такова смътно предположение, че дори F-16 се бавят точно по тази причина, защото все още на 100% не може да се гарантира сигурността на тази технология“.

F-16 е последната модификация на американския изтребител, която притежава голяма част от радарната система на F-35, нови системи за управление, прецизно насочване на оръжията и нова система за избягване на сблъсък със земята.

Преди година, в последните дни на правителството на Бойко Борисов, прокуратурата обяви, че е заловила шпионска група в Министерството на отбраната, ръководената от Резидента. Обявено бе, че групата е шпионирала в полза на Русия, като се е опитвала да изнася информация точно за новите F-16.

През тази година няколко служители на ДАНС бяха уволнени заради подозрения за шпионаж в полза на Русия, но срещу тях не бяха повдигнати обвинения.

Подозренията на Велизар Шаламанов за F-16 бяха споделени и от бившия служебен военен министър Тодор Тагарев.

„Дали ковид ги е забавил (самолетите) или там нещо куца? Ако имаме някакво самочувствие, трябва да се надяваме, че е ковидът, защото не можем да отхвърлим другата версия – че ние не си вършим нашата работа“, каза Тагарев. Той обясни, че договорите за строеж на базата за експлоатация на F-16 са сключени и платени, а работата трябва да започне едва след средата на тази година.

„Ние трябва да създадем и системата за защита на класифицираната информация. Продължаваме да допускаме руски представители на Граф Игнатиево покрай РСК МиГ. Трябва да има 110% гаранция, че там руски крак няма да бъде допускан, по какъвто и да е начин. Трябва да има гаранция, че този, който работи там, няма след това да отиде да си пие водката с руснаци“, каза Тагарев.

И двамата се изказаха в подкрепа на придобиването на изтребители F-16 втора ръка, които все още имат значителен ресурс за употреба, а и са много по-евтини. Тагарев напомни, че Нидерландия освобождава такива изтребители, защото минава към F-35.

Доц. Георги Цветков, който е военен експерт и част политическия кабинет на министъра на обраната Драгомир Заков, също отбеляза, че „България иска или не иска скъсва с технологичния стандарт на Съветския съюз“.

По време на дискусия Тагарев даде пример с Украйна, която е успяла да отнеме инициативата на Кремъл при употребата на хибридния инструментариум, защото е изчистила своите служби за сигурност от руското влияние.

„През 2014 година (при анексацията на Крим и отцепването на части от Донбас – б.р.) службите за сигурност на Украйна беше напълнена с руски граждани и тя тогава не успя да реагира“, каза Тагерев. Другото важно условие е прочистването на корупцията в държавния апарат.

По време на дебата участниците напомниха за лошото технологично състояние на българските въоръжени сили и нуждата от насочени инвестиции за създаване на бойни способности, включително система за ракетна отбрана и нови радари. Шаламанов напомни, че сега България разчита предимно на радарите на гражданската авиация, които са модерни и нови, но имат зоново покритие по въздушните коридори.