От кланиците до прокуратурата – интересите на българските евродепутати

Новият състав на ЕК "наследи" неотговорени депутатски въпроси от комисията "Юнкер". [https://ec.europa.eu/]

Как се продават животни в зоомагазините, какво мисли ЕК за хакерската атака в НАП, за избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента, за липсата на надзор върху прокуратурата, за пчелния мед, кланиците и демокрацията в Египет… Това са само част от темите, по които българските евродепутати задават въпроси до Европейската комисия, показа проверка на EURACTIV България.

Макар и разнородни, интересите на всички 17 български евродепутатите се преплитат, когато стане въпрос за функционирането на вътрешния пазар на ЕС. Те са част от депутатите, потърсили отговор от ЕК за пакета “Мобилност“ на 11 октомври, но все още чакат устен отговор.

Извън това почти всички български евродепутати са се възползвали от правото си да задават и въпроси към ЕК с искане за писмен отговор.

Борбата с корупцията

Елена Йончева [ЕП]

Елена Йончева (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите) има два въпроса, които чакат писмения отговор на ЕК. Първият е по актуалната тема за липса на независим орган за надзор върху прокуратурата в България. По отношение на България Европейската комисия неведнъж е констатирала липсата на ефективна съдебна система и наличието на корупция по високите етажи на властта. Втората тема е хакерска атака срещу информационните масиви на НАП. Йончева пита кой, според Европейската комисия, би следвало да носи отговорност за такъв пробив в европейската сигурност и дали този сериозен пропуск в областта на защитата на личните данни ще повлияе ли на приемането на България в Шенген.

Емил Радев [ЕП]

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) има въпроси към ЕК за “борба срещу корупцията – закъсненията в предприемането на действия от страна на Европейската комисия”. Отговорено му е, че борбата с корупцията е приоритет за комисията. Освен всичко, на Радев е припомнено, че ЕК е създала европейската прокуратура, за да се бори с престъпленията, засягащи финансовите интереси на Съюза, в това число и корупцията.

Той още чака отговори за „потенциалните рискове от проекта “Либра“ и евентуалната регулация на криптовалутата на Фейсбук, както и за закъснения в издаването на формуляр, свързан с признаването на трудовия стаж в ЕС.

Казусът “Фолксваген”

Очаквано първоначалното решение на “Фолксваген” да строи завод за автомобили в Турция, вместо в България, че предизвикало сериозен интерес от Българтия. През септември

Андрей Ковачев [ЕП]

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП), заедно с още шестима евродепутати, питат дали има нарушение на правилата на ЕС за държавната помощ от страна на Турция. Отговорът е, че Комисията не е била уведомена от Турция за субсидии, които тя възнамерява да отпусне на “Фолксваген”. През това време компанията е обявила, че отлага плановете си за новата фабрика край Измир.

Ангел Джамбазки [ЕП]

Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) е получил писмен отговор от ЕК на въпроса си за “Неморални инвестиции от предприятия с публично участие в трети страни“. Българският националист също говори за инвестицията на “Фолксваген“ в Турция.

Отговорът на Комисията е, че мултинационалните компании са свободни да упражняват дейност в избраната от тях страна. “Комисията не може да се намесва в стопанските решения на дружествата. Тя обаче насърчава корпоративната социална отговорност в ЕС и насърчава предприятията да се придържат към международните насоки и принципи, включително в държави извън ЕС“, гласи отговорът. Комисията напомня, че социалната отговорност се прилага на доброволен принцип.

От октомври Джамбазки чака и отговор на въпроса си за двойния паспортен контрол на летището във Франкфурт, който е зададен заедно с колегата му от ВМРО Андрей Слабаков. Двамата пишат, че има паспортен контрол на изхода на самолетите, които пристигат от държави – членки на ЕС извън Шенген. “Това се случва, макар че пътниците вече са преминали такава проверка, преди да се качат на самолета и независимо от факта, че им предстои такава, но този път на установените за това места“, пишат депутатите. Те искат да знаят дали според ЕК тази практика е в нарушение на принципите на равенство и недискриминация.

От “Томас Кук” до пчеларите

Иво Христов [ЕП]

Евродепутатът Иво Христов (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите) е много активен от началото на мандата. Той има осем въпроса към ЕК. Той е питал за възможните европейски компенсации във връзка с фалита на „Томас Кук“, който засегна над 50 хотела в България. Отговор е дошъл от комисаря Вера Йоурова, която казва, че фалитът на “Томас Кук“ изкарва на показ ползите от законодателството на ЕС за защитата на пътниците. Въз основа на Директивата относно пакетните туристически пътувания се покриват разходите за репатрирането на пътуващите и възстановяването на разходите за пътувания, които все още не са извършени. Комисията ще докладва на Съвета и на Парламента относно прилагането на Директивата за пакетните туристически пътувания до януари 2021 г.

Европейският фонд за приспособяване към глобализацията на свой ред може да предоставя помощ на съкратените работници, за да им помогне да намерят нова работа по определени критерии. Първата стъпка е съответната държава да подаде заявление. ЕС obaè няма инструменти за обезщетяване на засегнатите кредитори.

Христов още чака отговор на питането си какви стъпки ще предприеме Комисията, за да бъде спряна дискриминацията срещу България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър, чиито граждани още пътуват до САЩ с визи. Евродепутатът обаче е получил отговор на въпроса си за оценката на въздействието на споразумението между ЕС и Меркосур (Южноамериканския общ пазар). Той се интересува кога текстовете по споразумениетп ще бъдат финализирани и направени публични. Комисията отговаря, че графиците за достъп до пазарите са много дълги документи и трябва да бъдат внимателно проверени, преди да бъдат публикувани. И че това ще стане „възможно най-скоро”. Пълният списък на географските означения е публикуван. Той съдържа три български географски означения, които ще бъдат защитени чрез споразумението – Българско розово масло (Bulgarsko rozovo maslo) — етерично масло Дунавска равнина (Dunavska ravnina) — вино Тракийска низина (Trakiĭska nizina).

След питане на Христов от септември  ЕК му отговоря, че България не е успяла да усвои 7.2 млн. евро от Европейския фонд за рибарство. Последните му въпроси са свързани с произхода на меда в ЕС и „подобрените условия в регионалните кланици“. Отговори още няма.

Мръсният въздух

Петър Витанов [ЕП]

Петър Витанов (БСП/Прогресивен алианс на социалистите и демократите) в края на ноември е задал въпрос за качеството на въздуха и системното замърсяване в Русе – каква е информацията на ЕК по темата и какви мерки ще предприеме.

През 2015 г. Европейската комисия заведе дело срещу България и страната беше осъдена от Съда на ЕС за неспазване на нормите за качество на атмосферния въздух. Територията на община Русе беше включена в производството за неизпълнение на задължения пред Съда на ЕС, припомня депутатът. И обяснява, че въпреки това е получил “сигнал за продължаващо лошо качество на въздуха и системно замърсяване в района на Русе, включително трансгранично замърсяване”. Отговор от комисията няма.

Андрей Слабаков (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти)  наскоро получи от ЕК отговор на въпросите си за “Натура 2000”, за който EURACTIV вече писа. “При присъединяването на България към ЕС през 2007 г. от правителството се изисква да посочи териториите, които ще бъдат въведени в “Натура 2000”. По изключително противоречив начин оценката на териториите се възлага на две “зелени” организации с никакъв опит по темата, но със силни връзки с тогавашното правителството.

ДПС се интересува от Валери Симеонов

Атидже Алиева-Вели [ЕП]

Атидже Алиева-Вели (ДПС/Обнови Европа) е участвала в задаването на два въпроса. На 27 ноември заедно с колегите си Илхан Кючук и Искра Михайлова тя е сезирала ЕК във връзка с избора на лидера на националистическата партия НФСБ Валери Симеонов за заместник-председател на българското Народно събрание.

“Симеонов се оттегли от поста вицепремиер след протести за това, че нарече майките на деца с увреждания “кресливи жени“ с “уж болни деца“, и след като бе съден за реч на омразата срещу ромите, които определи като “озверели човекоподобни“ и “жени с инстинкти на улични кучки“, пишат тримата евродепутати. Те питат как Комисията ще осигури в България спазването на принципите на толерантност, човешко достойнство и зачитане на правата на малцинства, залегнали в Договора за ЕС. Вторият им въпрос е какво ще предприеме Комисията срещу “публично подбуждане към омраза“ към ромите, с оглед на публичната трибуна, предоставена на Симеонов?

През септември заедно с други депутати от “Обнови Европа” Алиева е задала въпрос за това как Комисията ще гарантира спазването на препоръките за развитието на пазара на труда и образованието в различните държави. В отговор Комисията предлага регламент, който включва мерки за обвързване на ефективността на фондовете на ЕС с добро икономическо управление. ЕК може да спре плащания по програми, ако държавата не покаже конкретни резултати.

Демокрацията в Египет и домашните любимци

Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) е задал цели 9 въпроса до ЕК по най-разнообразни теми.

Илхан Кючюк [ЕП]

Още няма отговор на питането му какви мерки ще бъдат предприети, за да се принуди египетското правителство да  зачита свободата на събранията на египетския народ. Кючюк пита още: Как ще се гарантира, че европейски оръжия не се използват за сплашване и нараняване на активисти на египетската демокрация?

Кючюк се интересува дали ЕК предвижда общоевропейски мерки за ограничаване на продажбата на домашни любимци по места, където тяхното здраве е застрашено. Комисията му отговаря, че не може да забрани продажбата на кучета и котки.

Депутатът има въпроси и за превъзпитателните лагери в Китай, центровете за свръхбързи изчисления в ЕС, както и за това, че камерунските сили за сигурност избиват цивилни граждани. Той се интересува от антидъмпинговите мита, налагани от Китай върху неръждаемата стомана, за епидемията от ебола в Конго. През юли Кючюк пита и за африканската чума по свинете в България. ЕК казва, че следи изкъсо ситуацията, както и че е въведено законодателство за изкореняване на болестта.

Защо изобщо питат?

Процедурата по задаване на въпроси от депутатите до Комисията е много тромава, защото отговорите се бавят дълго. Въпреки това тя е популярна сред българските евродепутати по една прозаична причина – агенциите, които оценяват тяхната активност, броят зададените въпроси до Комисията. Често задаването на въпроси се прави не заради отговора, а заради бройката.

И при все това процедурата с писмените въпроси е смятана за глупава от мнозина. За сравнение, когато журналисти задават въпроси, Комисията отговаря след ден – два. Това е обидно за евродепутатите…