Signore e Signori, addio

Давид Сасоли като журналист в RAI

За хората в родната му Италия Давид Сасоли остава онзи приятен мъж, който години наред ги поздравяваше ежедневно с “Дами и Господа, Добър вечер” от екрана на първия телевизионен канал на RAI и централните новини.

Преди да се посвети на политиката Давид Сасоли бе известен в страната си като един от най-известните и активни телевизионни журналисти, който освен че беше водещ и лице на новините, той отразяваше на терен и големите събития на своето време. Нещо като българският Николай Дойнов, с който сме свикнали в България да свързваме ежедневието си и големите събития.

Привърженик на прогресивни идеи и социална политика Сасоли не остави това да попречи на работата му на журналист, но пък уменията му на комуникатор бяха ключови в качеството му на председател на Европейския парламент.

Журналистическата му страст беше винаги с него като евродепутат, застанал зад каузи и законодателства, свързани със социалните политики.

Когато преди близо три години той оглави Европейският парламент, оказал се единственото консенсусно име за леви и десни, Давид бързо влезе в ролята на лидер. Той бе единственият европейски лидер отказал на бившия български премиер Бойко Борисов да го разхожда с джипката. Журналистическите му инстинкти и тогава му проговориха на секундата, че такива разходки са местен пиар и нищо повече, а Давид не се остави да бъде използван.

Като председател на Европейския парламент той избираше да говори винаги на родния си италиански език, въпреки че говореше френски и английски. Това създаде доста извънредна работа на италианските преводачи. Не се поколеба да защити и като председател на Европарламента журналистически каузи, не се скри зад завесата на политическите калкулации, когато трябваше да се защитят жертвите на авторитарни режими.

Излезе със своето лице и позиция срещу популистки лидери и недемократичните им политики. Колегите му в Брюксел го помнят с качествата му да намира общи решения. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза, че точно тези качества на Сасоли ще й липсват.

За съжаление Давид Сасоли не успя да намери път след тежката пневмония, която го повали през изминалата есен и доразби имунната му система. Той си отиде от този свят броени дни преди да изтече мандатът му на председател на Европейския парламент.