US сенатори: Корупцията пречи на отношенията ни с България. ГЕРБ подозира лобизъм

[https://pixabay.com/]

Постоянната корупция, намаляващата медийна свобода, политизирането на съдебната система, както и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства през двустранните отношения между САЩ и България.

Това написаха в общо изявление американските сенатори от комисията за външна политика във връзка с откриването на предизборната кампания в България. Изявлението е подписано от председателя на комисията Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията – Джим Риш от Айдахо.

Съединените щати и България имат стабилни отношения. Подобно и на връзките в НАТО, те са най-силни, когато почиват на споделени демократични ценности. „Бихме искали да видим, че тази връзка продължава да се развива, особено по отношение на споделените цели в областта на сигурността и енергетиката, но постоянната корупция, намаляването на медийната свобода, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България“, пише в писмото.

Сенаторите напомнят, че България е на дъното на ЕС в корупционната класация на „Трансперънси интернешънъл“ за 2019 г., както и в световния индекс за свобода на пресата на „Репортери без граници“. Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказания, обясняват сенаторите.

И продължават, че 8 месеца хората в България са призовавали с протести с искане да бъде сложен край на корупцията, за върховенство на закона и за зачитане на демократичните ценности.

„С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на нашите отношения“, завършва изявлението.

„Ако правителството се беше вслушало в исканията на хората и на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комисията за външна политика на Сената на САЩ. Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата, и заради които хората протестираха, засягащи и корупцията в България, и уроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система.“ Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев. Той посъветва управляващите да не пренебрегват оценката и препоръките на САЩ.

ГЕРБ подозира лобизъм

ГЕРБ реагира още същия ден. Депутатът от партията Георг Георгиев първо нападна президента, че е представил позицията на двама сенатори като позиция на американския Сенат, а след това заподозря, че става дума за някакъв лобизъм.

„Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една написана на коляно позиция“, обясни Георгиев и попита дали не става въпрос за лобизъм, след като лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов наскоро е бил в САЩ.

Георгиев обясни, че „президентът Радев лъже брутално и безцеремонно“, като се позовал на личните мнения на двама сенатори в социалните мрежи и е допуснал да се включи в предизборната кампания.

Бившия външен министър Даниел Митов бе много по-умерен. Той обясни, че не става дума за позиция на Сената или за позиция на американския Конгрес.

„В най-близко бъдеще членове на американския Конгрес трябва да посетят България, да видят как тя се развива“, каза Митов.

Това е ясен сигнал

Политологът Даниел Смилов коментира, че Сенатът на САЩ играе огромна роля в оформянето на външната политика на тази страна, а Кмисията за външни работи на Сената е ключовият орган в тази сфера.

„България получава абсолютно ясен сигнал от тази институция през председателя на въпросната Комисия. Ако някой си мисли, че сенатори са споделили лично мнение и впечатления, много се лъже“, казва Смилов.

Той напомня, че в писмото, освен констатацията за корупция в управлението, зависими медии и политизирана съдебна система, се казва, че САЩ подкрепят антикорупционните протести от лятото от 2020 г.