Автокрацията в Унгария е отрова за европейските идеали

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

ЕС трябва бързо да предложи и да наложи санкции срещу последното “демократично отсъпление” от унгарското правителство, заявиха водещи европейски политици, медийни и граждански лидери в отворено писмо. [EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL]

ЕС трябва бързо да наложи санкции срещу последното демократично отстъпление на унгарското правителство. Това призоваха в отворено писмо водещи европейски политици, представители на медите и на гражданското общество. Сред подписалите документа са бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, философът Бернар-Анри Леви и основателят на EURACTIV Кристоф Леклерк.

Ние, европейците, трябва да се борим едновременно и еднакво яростно с два вируса: с атакуващия телата ни COVID-19 и с още една инфекция, насочена към идеалите и демокрациите ни.

На 30 март 2020 г. чрез унгарският парламент позволи на правителството да спре прилагането на определени закони, да се отклони от разпоредбите, залегнали в съществуващи такива и да приложи допълнителни извънредни мерки чрез указ за практически неограничено време. Това включва и нови ограничения за медиите и разпространението на информация.

Подобна концентрация на власт е безпрецедентна в Европейския съюз. Тя не служи за борбата срещу COVID-19 или икономическите му последици. Вместо това тази власт отваря вратата за всякакви злоупотреби. Както публичните, така и частните активи вече са в ръцете на изпълнителната власт, от която до голяма степен не може да се търси отговорност. Това е кулминацията на 10-годишния стремеж на Унгария към авторитаризъм и е изключително опасна.

С голяма тревога наблюдаваме, че през последното десетилетие премиерът Виктор Орбан води страната си по път, различен от този на европейските норми и ценности. Заграбването на власт в отговор на COVID-19 е само нов и тревожен етап от дългия процес на отстъпление от демокрацията.

Политическата опозиция, социалният диалог и свободата на словото все повече се заглушават, като различни университети, културни центрове, бизнес групи и организации на гражданското общество понасят тежестта на авторитетното управление на г-н Орбан.

На два пъти Европейският парламент анализира и осъди поетата недемократична посока с докладите на Таваред и Саргентини през 2013 г. и 2018 г.

За тези, които вярват в ценностите на върховенството на закона и демократичното управление, бездействието не е опция. Съюзът рискува да дискредитира всичките си усилия за насърчаване на демократичните процеси, върховенството на закона, прозрачността, солидарността и социалния диалог не само във всички държави членки, но и сред страните кандидатки.

За да се изправят пред тази пандемия, всички държави от ЕС трябва да приемат тежки мерки, които до известна степен ограничават гражданските права. Тези мерки обаче трябва да останат пропорционални и обосновани, както и да са временни.

Разрешаването на управлението с правителствени постановления за неопределен период е тежко нарушение на договорите на ЕС, на Хартата на основните права на ЕС и на Европейската конвенция за правата на човека.

Ето защо, осъждането и санкционирането на атаката на г-н Орбан срещу демокрацията днес повече от всякога е решаващо.

Затова призоваваме всички заинтересовани страни – европейските институции, националните институции и правителства, гражданите, гражданското общество и медиите – да бъдат колкото се може по-бдителни. Време е за широка мобилизация и колективни действия.

Призоваваме националните медии да посветят новинарски сегменти на ситуацията в Унгария. Молим ги да предоставят на унгарските граждани, като европейски граждани, безплатен достъп до съдържанието си като източник на плуралистична и независима информация.

Призоваваме Европейската комисия, като пазител на договорите, спешно да реагира и да предложи санкции, пропорционални на тежестта на подобно неприемливо нарушение на европейските правила и ценности.

Европейският парламент и Съветът трябва да приемат тези санкции незабавно.

COVID-19 трябва и ще бъде победен благодарение на демократичните процеси, прозрачните действия и плуралистичната информация. Именно като отстояваме тези ценности, ние можем да мобилизираме европейското население и да гарантираме, че общият ни път към възстановяването се радва на широка подкрепа.

Най-накрая призоваваме всички европейски граждани да гледат на случващото се в Унгария не като нещо чуждо, а като основна заплаха за нашия общ интерес.

Време е всички ние да се обединим в тази борба. Залогът е не само здравето ни, но и споделените ни идеали и оцеляването на нашия Съюз и демокрации.