Ангела, Еманюел, Урсула и другите

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

В понеделник ни напусна големият френски актьор Мишел Пиколи. Той ще бъде запомнен с емблематичния филм “Венсан, Франсоа, Пол и другите”, където актьорът и звездните му колеги влязоха в ролята на приятели, борещи се с кризата на средната възраст.

Европейският съюз също преминава през своеобразна криза на средната възраст. Пак в понеделник (18 май), Ангела Меркел и Еманюел Макрон обявиха предложението си за план за възстановяване на стойност 500 милиарда евро, целящ посрещане на предизвикателствата вследствие на COVID-19.

Самият факт, че френско-германският двигател е в ход, е успокояващ.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше поставена във второстепенна роля. Тя не беше поканена да се присъедини към телеконференцията, но обяви, че френско-германският план “следва посоката на предложенията, върху които работи и Комисията.  Лайен обеща ЕК да вземе предвид мненията на всички държави членки и на Европейския парламент.

Все още не сме виждали предложението на ЕК, което се очаква да излезе на 27 май. Лайен коментира, че френско-германското предложение “правилно поставя акцент върху необходимостта да се работи върху решение на основата на европейския бюджет”.

В действителност планът предвижда инвестирането на 500 милиарда евро, заети от международните капиталови пазари от името на Европейската комисия. Средствата ще са под формата на собствени ресурси в следващия бюджет на ЕС за 2021-2027 г. Парите трябва да се използва възможно най-бързо за преодоляване на кризата.

Според схемата за разпространение, 500-те милиарда евро заеми ще бъдат върнати след 2027 г. Канцлерът на Германия посочи, че те ще бъдат изплащани постепенно чрез “няколко бъдещи европейски бюджета”.

Меркел и Макрон предлагат модел за реконструкция в четири стълба, основан на укрепването на здравния сектор, фокус върху екологичните и дигиталните цели (включително Зелената сделка), укрепването на европейския суверенитет в областта на икономиката и връщането на функциониращо Шенгенско пространство.

Откроиха са няколко основни въпроса: Беше ли Европейската комисия омаловажена от Франция и Германия и оставена на заден план? Унизена ли беше Урсула фон дер Лайен до известна степен ?

Ако трябва да бъдем честни, идеите, предложени от фон дер Лайен в Европейския парламент на 13 май, не бяха много по-различни от плана на Меркел и Макрон. Те само звучаха по-бюрократично и точна цифра не беше спомената.

Но точно за тези 500 милиарда евро ще се говори много през следващите дни и седмици.

Тези 500 милиарда евро означават, че следващият бюджет на ЕС ще бъде двойно по-голям от сегашния, поне през следващите три години. Досега “пестеливите страни” отказват да приемат дори скромно увеличение на бюджета на ЕС дори в размер на 1% от БНД. Австрия многократно повтори възражението си срещу всякакви грантове.

Изплащането на заем от 500 милиарда евро – дори и в продължение на много години – е сериозно оръжие в ръцете на евроскептиците. Друга пречка е, че правителствата във Варшава и Будапеща трудно ще подпишат споразумението, освен ако не получат нещо значително в замяна.

Ангела, Еманюел и Урсула, а скоро към тях ще се присъедини и Шарл са до голяма степен в един и същи отбор и ще трябва да се изправят пред останалите – най-засегнатите от пандемията страни, най-пестеливите и най-големите евроскептици в ЕС. Нашата прогноза е, че в крайна сметка последните три групи ще приемат предложението.

А Европейският съюз ще преодолее кризата на средната възраст.