Близка среща с антиваксъри

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Протест срещу локдауна през март 2021 г. [EPA-EFE/VASSIL DONEV]

България е страната с най-ниския процент на ваксинирани срещу ковид в ЕС – само 15,5% от възрастното население е напълно ваксинирано. Средният дял за ЕС е 70%. Властите в България се опасяват от ужасна четвърта вълна на пандемията, но хората продължават да се държат така, сякаш тя не съществува.

Навсякъде има антиваксъри. Те са тук отпреди ковид. България обаче е специален случай, поради очевидното им мнозинство. Повечето от хората в България нямат доверие на ваксините, но не вярват и на властите или на медиите.

Вместо това сякаш вярват в интернет, по-специално във Фейсбук и съобщенията, които ги бомбардират с предупреждения за това колко опасни са ваксините, колко недостатъчни са научните изследвания, плюс всички теории на конспирацията, в които ваксинацията е заговор измислен от Бил Гейтс, за да контролира всички хора по света и т.н.

Въпреки че България има най-високата смъртност от ковид в ЕС антиваксърите продължават да твърдят, че COVID-19 е просто грип. Те също така протестират срещу носенето на маски и срещу това, което наричат ограничаване на правата им и пълзяща дискриминация.

В България е изключително лесно да бъдете ваксиниран. Ваксините са в изобилие; всъщност съществува риск да се наложи много от тях да бъдат изхвърлени, неизползвани, когато изтече срокът им на годност. Ваксинационни центрове са отворени в молове, в някои случаи срещу ваксиниране се предлагат ваучери за пазаруване. Въпреки това има малко хора, които се ваксинират.

Антиваксъри не са непременно бедните и необразованите, показват разговорите с различни хора на автора на този текст.

Много медици в България се противопоставят на ваксината срещу ковид и тяхното мнение тежи. Процентът на ваксинираните учители също е нисък – около 30%. Антиваксърите са активни в социалните медии и явно достигат до същата част от обществото, която изглежда отвратена от политиката и търси информация от неясни източници, а не от традиционните медии.

Антиваксърите са талантливи инфлуенсъри; техният глас се чува по заведенията, в автобусите, във влаковете, на всички места, където хората общуват, без непременно да се познават. Обратно, хората, които се довериха на ваксината, мълчат.

Тези, които отхвърлят ваксината, позират гордо. Тези, които се ваксинират, не искат да говорят за това.

Така например възрастна дама с висше образование и добър социален статус крие от децата си, че е ваксинирана, защото те са твърдо против и ще й се сърдят.

България е най-бедната страна от ЕС и не успя да събере мнозинство за избор на правителство след редовни и предсрочни избори тази година. Тя също се нарежда на последно място по свобода на медиите в ЕС.

Не е чудно, че хората нямат доверие на медиите и политиците. Силата на антиваксърите вероятно е мярка за това колко болна е демокрацията. И ЕС може да направи съвсем малко по въпроса.