Блъфиране и прехвърляне на вина

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Неизбежно бе, че Борис Джонсън ще се опита да прехвърли вината за краха на преговорите за Брекзит върху някого другиго.

Държейки Ангела Меркел отговорна, и по този начин давайки на таблоидите на Великобритания и заклетите привърженици на Брекзит възможност да прибягнат до анти-германска реториката за Втората световна война, бе само черешката на тортата.

В сряда бе признато и от двете страни, че допълнителни преговори между преговарящите екипи на ЕС и Великобритания не се предвиждат. Мишел Барние и Джонсън могат публично да настояват, че все още има шанс за сделка, но перспективите за това тя да бъде постигната преди 31 октомври са почти нулеви.

В брифинга, в който се твърди, че Меркел е съобщила на Джонсън, че Северна Ирландия ще трябва да остане в митническия съюз на ЕС за постоянно, личат отпечатъците на Доминик Къмингс, главен съветник на Джонсън и стратег в кампанията за напускане на ЕС.

В чисто избирателно отношение тактиката може и да проработи. След повече от три години след референдума през юни 2016 г. повечето британци са напълно уморени от безкрайния процес на преговори. „Да приключим с Брекзит“, лозунгът, използван от Консервативната партия на Джонсън, се превърна в популярно послание.

Социологическите проучвания сочат, че за цялата безисходица избирателите са по-склонни да обвиняват парламента на Великобритания или Брюксел, отколкото Джонсън. При предсрочни избори, за които жадува, Джонсън би имал голям шанс да получи мнозинство.

Но в стратегията му има един недостатък. Джонсън няма нужния брой депутати, за да предизвика избори, а наскоро претърпя и двукратна загуба, опитвайки се да постигне именно това.

Отдавна се предполага, че срещата на върха на Европейския съвет следващата седмица ще бъде окончателната развръзка, отбелязваща (не)постигането на споразумение. Сега тази среща може да се състои и без присъствието на лидера на Великобритания.

Вместо това съботата след срещата на върха, 19 октомври, вероятно ще бъде по-значимата дата, тъй като законодателите на Обединеното кралство ще бъдат свикани в Уестминстър на нередовна сесия през уикенда.

Решаващ момент за тях и Джонсън.

Джонсън ще трябва официално да поиска или удължаване на срока, или оставка. Удължаване на срока ще му позволи да се придържа към закона, но нарушеното му обещание за извеждане на Обединеното кралство извън ЕС на 31 октомври ще му струва подкрепата на голяма част от избирателите, подкрепящи Брекзит.

Оставка, от друга страна, ще означава министър-председател да стане Джеръми Корбин или назначаване на временно правителство, придружено от силен натиск за втори референдум.

По всички стандарти това е слаба позиция, която никакво количество блъфиране, прехвърляне на вина и други подмолни способи могат да прикрият.