Брекзит – нестихващата битка за сърцата и умовете

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [Photo: EFE / Andy Rain]

Годишнината от Голямата победа или Голямото недоразумение в зависимост от гледната ви точка, мина без много коментари в общественото пространство. Безкрайният Брекзит беше омръзнал на гражданите на Обединеното кралство и на тези в по-голямата част от Европа.

Много евроскептици продължават да говорят за момента, в който “Брекзит ще стане реалност”. Един от тях, изпеченият евроскептик Дан Ханан, веднъж описа Брекзит като процес, а не събитие.

Тази логика трудно може да бъде оспорена.

Въпреки че Брекзит вече е реалност и всички, освен най-ревностните поддръжници на кампанията за оставане е ЕС, са приели, че Обединеното кралство вече официално е извън Съюза, битката за сърцата и умовете все още не е приключила.

Въпросът за втори референдум може и да беше приглушен от решителната победа на Борис Джонсън на изборите през декември, но това не спира редовното му появяване в анкетите.

Не е изненада, че отговорът зависи от формулировката на въпроса.

Попитайте британците дали Обединеното кралство трябва да остане или да напусне ЕС и ще получите малко мнозинство, което ще гласува за оставане в блока. Попитайте дали Великобритания трябва да се присъедини към ЕС и ще получите малко мнозинство, което е против.

Винаги е било така.

Дейвид Камерън не беше първият премиер, който смяташе, че референдумът ще реши въпроса веднъж завинаги. Референдумът от 1975 г. целеше същото и не го постигна.

Осем години по-късно в манифеста на лейбъристите беше включено обещанието Великобритания да излезе от ЕС. А в началото на 90-те години младият Найджъл Фараж и партията му UKIP се присъединиха в политическата схватка.

Както британският изборен гуру професор Джон Къртис изтъкна тази седмица: “Истината е, че през последните четири години много малък процент от нас са променили мнението си въпреки интензивния дебат”.

“Един от въпросите, които ще си зададем в дългосрочен план, е колко ефективен беше процесът на Брекзит от гледна точка на изпълнението на обществените очаквания”, посочи Къртис.

Нещата трябва да се успокоят, а новите търговски и политически отношения между Великобритания и ЕС да станат реалност, преди британците да могат да му отговорят.

Пандемията от коронавирус измести въпроса за Брекзит от умовете на хората. Но би било смело да предполагаме, че след пет или десет години темата за Великобритания и ЕС няма отново да бъде обсъждана.