Бъдеще, в което Украйна печели

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

За украинците победата над руските нашественици е единственият избор. За това се нуждае от подкрепа от Европа под формата на военна подкрепа, допълнителни санкции и създаване на предпоставки за траен мир, твърди Наталия Попович. [EPA-EFE/ERIK S. LESSER]

За украинците победата над руските нашественици е единственият избор. За това Украйна се нуждае военна подкрепа от Европа, допълнителни санкции срещу Русия и създаване на предпоставки за траен мир, твърди Наталия Попович, която е основател на One Philosophy / www.WeAreUkraine.info

Онзи ден моите племенници, които след войната дойдоха от Украйна да живеят при мен в Дания, отидоха да пазаруват. Чувайки думата „Украйна“ в разговора им, датчанка учтиво предложила да им плати сметката.

Разбира се, те отказали, но бях трогната до сълзи от това колко горещо и открито датчаните подкрепят украинците днес. Но ме мъчи, че украинците и нашите западни партньори все още имат коренно различна визия за настоящите проблеми и за това какво предстои.

В съзнанието на европейците украинската борба е за освобождение от руския колониализъм и борба за демокрация срещу авторитаризма. Украинците обаче знаят на практика, че днешната битка не е само за свобода и демокрация.

За украинците това е битка за съществуването на нация, която Владимир Путин иска да унищожи. Това е война срещу геноцида, който Русия извършва срещу украинския народ, докато светът гледа в социалните медии.

Русия не атакува само военния персонал и не само унищожава само продемократично несъветски настроени украинци. Те обстрелват всички жилищни райони в Украйна и оставят хиляди убити.

Русия тероризира жените, майките, децата, възрастните хора, просто защото са украинци. Техните политически пристрастия или отношение към свободата вече нямат значение.

Европейците са щастливи да предоставят хуманитарна помощ и посрещнаха повече от три милиона украински жени и деца, които трябваше да напуснат домовете си. Но за украинците, ако загубят тази война, повече от милион деца могат да останат полусираци и повече от милион жени могат да останат вдовици.

Загубата на няколко хиляди украински мирни граждани, включително 121 убити деца и други 167 ранени, в сърцето на Европа през 21-ви век не може да бъде забравена или ненаказана. Загубата на 1300 украински войници – дори ако е 1 към 10 за убитите руски войници, твърде голяма.

Всички те бяха свободни граждани на свободна държава, които трябваше да живеят, да се оженят, да имат деца, да растат професионално, да просперират и да се радват на живота.

Нашите западни съюзници, често подсъзнателно, действат като преки наследници на тези, които подписаха споразумението от Ялтенската конференция. Тя се е провела  от 4 до 11 февруари 1945 г. близо до Ялта (на Кримския полуостров). В конференцията участват държавните ръководители на трите основни държави от Антихитлеристката коалиция по време на Втората световна война – президентът на САЩ Франклин Делано Рузвелт, премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил и председателят на Съвета на министрите на СССР Йосиф Сталин.

Идеята за мир е възможност за тях да развият своите икономики след войната.

Предателството не е част от нашето ДНК. Украинците се биеха срещу Съветската армия до 1954 г. Единствено поради силата на съветската репресивна система на КГБ по това време украинската армия загуби и милиони украинци бяха изпратени в ГУЛАГ.

Западните страни едва сега, след като украинската армия се оказа яростна съпротива срещу руските сили на бойното поле, започват да отварят умовете си за възможността за украинска победа.

За Запада победата е новата Ялта, която по някакъв начин ще сложи край на тази война и да нормализира отношенията с Русия.

Но за украинците победата е единственият избор. Това означава да принудим Русия да капитулира, обременена от обширни и дългосрочни санкции. Това означава връщане на контрола над цялата ни суверенна територия. Това означава Украйна да стане член на ЕС и НАТО и бързо да възстанови страната с помощта на репарации от замразени руски активи по света.

За да се случи това, Украйна се нуждае от конкретна помощ в два нехуманитарни аспекта.

Въоръжете Украйна. Ако се снабди с достатъчно подходящи оръжия, Украйна е в състояние да постигне решителна военна победа над нашествениците на Путин. На първо място, това означава драстично подобрени противовъздушни способности. Военни доставки от всякакъв вид са спешно необходими и трябва да бъдат доставени без забавяне.

Ако тези оръжия бъдат осигурени, украинците ще охраняват нашето небе, ще заработят хуманитарни коридори и помощта ще достигне до онези, които най-много се нуждаят от нея. Въоръжаването на Украйна е най-лесното и евтино решение за предотвратяване на риска от Трета световна война.

Второ, да направи цената на войната за Русия невероятно висока. На 33-ия ден, когато руската армия убива невинни мирни граждани, всички компании, които все още не са напуснали Русия, са изцапани с кръвта на загиналите. Тези компании трябва да бъдат бойкотирани по целия свят.

Друга неразделна част от украинската визия за победа е създаването на предпоставки за траен мир. Това означава да накажем врага, който толкова брутално наруши мирния ни живот, нахлу в суверенната ни територия и тероризира нашия народ. Това означава да се гарантира, че в света няма повече лидери като Путин.

Победата на Украйна ще бъде непълна без нюрнбергски процес в Мариупол – срещу всички виновни, от висшето ръководство на Русия и Беларус до всички сътрудници, включително бизнес, медии и интелектуалци. Всички, които участват в пропагандата на режима на Путин и неговото влияние в световен мащаб.

Победата ще стане реална едва когато светът победи Русия и тя претърпи фундаментални политически промени. Това ще бъде дълъг процес на демилитаризация, денуклеаризация, демократизация и промяна.

Ето защо украинците трябва да продължат да правят това, което вече сме започнали – да разпалваме огъня на смелостта в душите на хората по целия свят. За украинците Третата световна война вече е тук. Украинците ценят свободата и достойнството и няма да ги предадат на никого, дори на съсед с ядрен бутон.