Великобритания и поредният скок в неизвестното

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Докато пoвечето хора в Обединеното кралство и Европа остават разбираемо фокусирани върху коронавируса, преговорите за бъдеща търговска сделка между ЕС и Великобритания са до голяма степен игнорирани. Остават по-малко от два месеца до срещата на върха, на която Борис Джонсън и лидерите на ЕС ще решат дали може да бъде постигната сделка през тази година. Лондон изглежда не бърза за никъде.

След официалното излизане от ЕС през януари, правителството на Джонсън прие закон, изключващ перспективата за удължаване на преходния период след Брекзит. По време на прехода Великобритания остава част от единния пазар. Предварителният план бе до декември тази година търговската сделка между двете страни да бъде договорена.

Но дори и преди Covid-19 tова бе изключително кратък срок за целта.

Досега има проведен само един кръг от разговори лице в лице. Поради това е трудно да се намери някой извън Уайтхол, който да вярва, че времето се постигане на сделка ще е достатъчно.

Това, което най-силно озадачава преговорния екип на Мишел Барние, е “безразличната нагласа на Обединеното кралство”. Официалните представители на Великобритания отказват да се отклонят дори на крачка от червените си линии – ролята на Европейския съд, държавната помощ и хармонизирането на регулациите. Преговорите за риболова са изцяло отказани.

Официалните представители на Обединеното кралство дръзко отговарят, че ЕС също трябва да направи компромиси и че екипът на Барние продължава да се отнася към Великобритания като към по-низша, а не като към “суверенно равна” страна.

Не е трудно да се избегне усещането, че Обединеното кралство не приема тези преговори на сериозно.

В понеделник (28 април) Майкъл Гоув заяви на депутатите в Обединеното кралство, че правителството ще публикува проект на законов текст във връзка със сделка до няколко седмици. Той изглежда не обръща внимание на факта, че до срещата на върха на ЕС през юни остават също няколко седмици. Екипът на Барние публикува текст от 350 страници преди няколко месеца.

Този политически авантюризъм бе демонстриран многократно през последните три години, а съюзниците на Борис Джонсън посочват, че техният човек постига резултатите бързо.

На мрачния фон на пандемията подобна тактика противоречи на логиката. Международният валутен фонд смята, че през тази година Обединеното кралство е изправено пред икономически спад в размер на 6.5%. Всички прогнози сочат, че ако Брекзит се осъществи напълно по правилата на Световната търговска организация, това ще бъде най-тежкият вариант за икономиката на Обединеното кралство. Повечето икономики на страните от ЕС също биха пострадали.

Пандемията предлага напълно логична причина за спиране на преговорите и удължаване на преходния период с поне още една година, докато двете страни съсредоточат енергията си върху преодоляването на последствията от вируса и възстановяването от кризата. Всички, освен най-пламенните привърженици на Брекзит, биха приели малко закъснение. И все пак Великобритания изглежда не го иска.

Може би отново идеята ни се изплъзва. В очите на привържениците си Брекзит винаги е бил скок на вярата. Икономиката след пандемията ще е бяло платно, а Джонсън и компания изглежда са решили, че това е чудесна възможност за още един скок в неизвестното.