Великобритания може да бъде изправена пред Европейския съд заради Брекзит

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Ирландският премиер Лео Варадкар е под голямо напрежение от началото на годината и е твърде вероятно това да продължи.

В сряда премиерът на Ирландия ще се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Дъблин. Очаква се двамата да обсъдят плановете за предстоящите избори в Ирландия, както и предизвикателства, свързани с Брекзит.

Не се и съмнявайте, че след срещата си с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън миналата седмица, фон дер Лайен ще следи отблизо събитията на ирландския остров в периода до 31 януари, крайният срок за Брекзит, както и дълго след това.

В нов доклад мозъчният тръст „Институт за правителството“ посочва, че е почти сигурно, че правителството на Джонсън „няма да може да приложи Протокола за Северна Ирландия до края на декември 2020 г.“. Този протокол определя новата регулаторна и митническа среда между Великобритания и Северна Ирландия.

Документът утвърждава спазването на правилата на ЕС от Северна Ирландия за селскостопански и промишлени стоки след приключване на преходния период на 31 декември 2020 г. Той включва и задължението на Северна Ирландия да прилага митническите правила на ЕС в пристанищата си, което включва и извършването на проверки.

Докладът казва още, че „ключовите детайли“ около споразумението тепърва ще трябва да бъдат изяснени и че Съвместният комитет, който ще наблюдава изпълнението на проверките, все още не е създаден.

Докладът също твърди, че настоящата сделка няма „подкрепата на нито една северноирландска политическа партия“. Депутатите се завърнаха в парламента едва през уикенда, след продължителен период на прекъсване на работата на  северноирландското събрание.

„Отговорността за прилагането на разпоредбите пада изцяло върху Обединеното кралство“, се посочва в доклада, като се добавя, че ако изпълнението се провали „Европейската комисия може да започне производство за нарушение и Великобритания да бъде глобена от Съда на Европейския съюз.“

Вчера Варадкар се срещна с Джонсън и двамата приветстваха възстановяването на правителството на Северна Ирландия в началото на годината, след тригодишен период на неразбирателство. Ефикасността на Протокола за Северна Ирландия, под юридическата отговорност на Обединеното кралство, ще изисква съвместното сътрудничество както от Ирландия, така и от Великобритания.

Джонсън от своя страна игнорира напълно предупрежденията на Института. Пред репортери в северноирландския парламент вчера, премиерът заяви, че „няма обстоятелства, при които да има нужда от проверки“ на стоки, пътуващи между Северна Ирландия и Великобритания.

Това обаче не е вярно. Проверки ще трябва да бъдат извършвани, освен ако не се договори сделка за нулеви тарифи преди декември 2020 г.

Засега поне изглежда, че всичко зависи от способността на ЕС и Обединеното кралство да постигнат споразумение за зона за свободна търговия, която би премахнала необходимостта от проверки.

Белфаст би могъл, в ролята си на жизненоважен партньор в преговорите за границата между Ирландия и Северна Ирландия, да възпрепятства напредъка в тази област, дотолкова, че в крайна сметка липсата на напредък да доведе до изправянето на Обединеното кралство пред Съда на ЕС.

Разбира се, никой не би искал да се стигне дотам. С предстоящите избори в Ирландия обаче, всичко може да се очаква, макар че Дъблин няма да спечели нищо, освен да извърти номер на стария си враг.