„Възраждане“ свърши добра работа – стана червена линия

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Снимка: Николай Хаджигенов, Фейсбук

Атаката на „Възраждане“ срещу парламента тази седмица показа, че и България не е останала извън европейския тренд скептицизмът срещу ваксините да се миксира с крайно дясното и да избуява в гневни протести. Поне в антиестаблишмънт-движенията най-бедната и най-слабо ваксинирана членка на ЕС е в крак с държави като Италия, Австрия, Германия, Холандия.

Политизацията на темата за ваксините срещу COVID-19 реанимира партии с накърнена от корупционни скандали репутация – като австрийската Партия на свободата, и катапултира българската „Възраждане“ в парламента. За подема ѝ спомогнаха и други фактори като ниското качество на здравеопазването, лошия здравен статус на нацията, която бездруго е в тройката по измиране, неефективно управление на пандемията, липсата на смислена кампания за ваксинация, довели до високата смъртност. Коефициентът на обща смъртност за 2021 г. е 22,7 промила – най-високият коефициент от 1918 г. насам, когато е бил 32 промила заради испанския грип и глада в разорената от войни България.

„Това, което се случва в България е истинска трагедия. Не трябваше да позволите толкова много хора да загубят живота си“, заяви по БНТ представителят на Световната здравна организация (СЗО) в България д-р Скендер Сила. Но от „Възраждане“ твърдят, че пандемия няма и, също като своите събратя по анти- от Италия и Австрия, настояват да се спре „медицинският фашизъм“ с ваксините и зелените сертификати.

Същинският проблем, който парламентарно представената „Възраждане“ представлява обаче, е, че набиращата ѝ сила кампания срещу COVID-мерките подменя онова, заради което бяха избрани новите управляващи – борбата с мафията и корупцията, налагане на върховенството на правото. До неотдавна българските граждани бяха фокусирани именно върху тези големи цели, в името на които протестираха през лятото на 2020 г. Днес те са пометени от битката против зеления сертификат. И тази подмяна устройва ГЕРБ, които неслучайно не обелиха и дума по повод щурма на парламента от настървените сподвижници на „Възраждане“. Афектацията около ваксините и зеления сертификат намалява въздействието на разкритията за изчезналите милиони за магистрала „Хемус“, злоупотребите в държавни фирми, пари от хазарт за високопоставени в държавната йерархия лица. ГЕРБ и Бойко Борисов харесват това.

Дали в „Продължаваме промяната“ (ПП), лидер на управляващата коалиция, си дават сметка, че далеч не става въпрос за „шепа нещастни фашисти“, по определението на депутата от ПП Христо Петров (Ицо Хазарта)? Съпротивителните сили на управляващите са отслабени още с идването им на власт. Налага се да се справят едновременно на няколко фронта – пандемичните мерки, преговорите със Северна Македония, промени в Плана за възстановяване и устойчивост, енергийните цени и пенсиите. При това, без добре смазани механизми за коалиционно взаимодействие.

След протеста пред парламента в изявление във Фейсбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заплаши управляващите, че на следващия протест – след 10-14 дни, не отменят ли зеления сертификат, „ще влезем не само в Народното събрание, но и в Министерския съвет, ако се наложи“. Костадинов изглежда като реплика на ранния Волен Сидеров – навъсен, в черно, с пламенни речи за правда и свободи човешки и отхвърляне на чуждестранния гнет от народа.

Но през 2005 г., когато спечели парламентарно представителство с анти-ДПС-реторика и против новините на турски език, „Атака“ имаше 21 народни представители, докато “Възраждане” взе 13 след изборите на 14 ноември м.г. Също като “Атака”, и “Възраждане” призовава България да излезе от НАТО – идея, която Сидеров и партията му изоставиха, след като ГЕРБ ги приобщи към властта.

Впрочем, когато полицаите охраняваха митингите и шествията на „Атака“, бяха без каски, щитове и палки – както на сборището на „Възраждане“ пред парламента, когато униформени пострадаха при сблъсъците. Така както водното оръдие не беше задействано при щурмуването на парламента на 12 януари, така и жандармерията не беше хвърлена срещу демонстрация на „Атака“ преди години. Изобщо, българските правоохранителни органи сдържат силата си на националистически демонстрации и я пускат в употреба предимно срещу онези, които протестират срещу властта.

Отбеляза го, с реверанс към „политическото ръководство“ на МВР, и Костадинов. „Това беше първият протест, на който нямаше бити, нито обгазени, благодаря на българските полицаи, които вчера бяха мъже на място. Това зависи от заповедите на техните управляващи… които измиха очите на своите предшественици“, заяви лидерът на „Възраждане“, който симпатизира на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

Какво ще прави “Възраждане”, след като “Омикрон” и петата вълна отминат, когато махнат зелените сертификати – ще станат ли като ВМРО без Истанбулска конвенция? В темата за Северна Македония отдавна няма достатъчно заряд за електората на националистите, картата с ромите е бита, топлите връзки с ДПС – осветени.

Но българските националисти са забележителни политически хамелеони. През 90-те дълго „мразеха“ мюсюлманите, после насочиха огъня към НАТО и Европейския съюз, след това дойде темата за бежанците и мигрантите, сега наред са ваксините и COVID-мерките. (Разбира се, проруските позиции и антиевроатлантизма остават константа.)

Какво следва – еврото. Управляващата коалиция препотвърди, че остава датата за въвеждане на единната европейска валута в България – 1 януари 2024 г. „Възраждане“ и лидерът ѝ отдавна са заявили “категорично несъгласие относно заличаването на лева”. И ако премиерът Кирил Петков не иска с еврото да се случи същото като с ваксините, информационната кампания, която обеща, е най-добре да започне отсега. Защото през есента на 2023 г., в навечерието на еврото, са местните избори и ще е задействан мощен пропаганден арсенал.

Така че „Възраждане“ свърши добра работа с протеста. Показа, че не трябва да ги подценяват – което би следвало да мобилизира управляващите да се потрудят малко повече от създаване на сайт за нежелани реакции от ваксините. Показа, че когато няма противодействие, грубата сила е опасна за демокрацията – МВР благодарности от Костадинов ли чака, или следва да защити институциите. Органите на реда бяха много по-респектиращи към симпатизанта на „Възраждане“ Милен Методиев (жена му се оказа член на партията), задържан в новогодишната нощ с учебна граната в джоба – а всъщност искал да тропне „бойно хоро пред Народния театър“. Повдигнато му е обвинение за хулиганство от Софийската районна прокуратура, но нищо не се чува за тези протестиращи от митинга на “Възраждане”, опитали да нахлуят в парламента, при което пострадаха четирима полицаи.

Но да, „Възраждане“ свърши добра работа – стана червена линия.