Въпрос от третия вид

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

През юли Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия с пренебрежимо малко мнозинство. А отиващият  си председател Жан-Клод Юнкер направи шокиращото разкритие в публикувано в петък интервю.

Той сподели, че фон дер Лайен е нямало да получи одобрение, ако той не е дал едно рамо, като разговарял със „стари приятели“ от социалистическата и либералната група.

Тези новини са силно обезпокоителни. Най-голямото притеснение днес не е кога или как Брекзит ще се осъществи. Най-важният въпрос е дали евродепутатите ще одобрят Комисията на фон дер Лайен, имайки предвид непредсказуемостта на новия Европейски парламент.

Много евродепутати от големите про-европейски групи като социалистите и демократите (S&D) и центристите от Renew Europe не спазват партийна дисциплина. Освен това налице са и спорни кандидати за комисари, пример е последната френска номинация.

Всеки евродепутат може да има собствени причини да гласува против Комисията “фон дер Лайен”, като започнем от наименованието на едно конкретно портфолио („Съхранението на европейския начин на живот“), множеството компромиси, направени по време на процедурата, или очаквания провал на фон дер Лайен да осигури баланс между половете в Комисията.

Да помислим обаче за немислимото. Какво би се случило, ако Комисията “фон дьо Лайен” бъде отхвърлена от Европейският парламент? Зададохме въпроса на председателя на Парламента Давид Сасоли.

Той заяви, че това е въпрос “от третия вид“. Добави, че чака имената на тримата кандидати, заместващи отхвърлените комисари, за да може да се проведе гласуване в пленарна зала около 25 или 26 ноември.

Попитахме същото и дипломат, който заяви, че въпросът е напълно основателен и предупреди, че “голяма криза“ очаква ЕС, ако Комисията бъде отхвърлена.

Нищо подобно не се е случвало досега. По отношение на процедурата, която трябва да следва, това са непознати води.

Трябва ли лидерите да номинират друг председател на Комисията?

Очаква ли се фон дер Лайен да поиска от държавите-членки да изпратят нови кандидатури за комисари?

И какво ще се случи с ЕС, изправен почти едновременно пред Брекзит, стремежа на Каталуния към независимост и в добавка се намира в най-голямата си институционална криза?

Още по-ключов е въпросът какво следва да се направи, за да се избегне подобен резултат “от третия вид“?

Какво може да направи Парламентът – лидерите на проевропейските партии и проевропейския му председател при подготовката на вота?

Какво могат да направят националните политически партии, за да повлияят на членовете си в ЕП?

Какво следва да направи фон дер Лайен, за да увеличи шансовете си преди гласуването? Например ще спечели ли или ще загуби, ако отхвърли новата френска кандидатура за комисар?

За жалост, този път няма да е достатъчен разговор със стари приятели.