В непознати води

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Рядко имаме възможността да сме свидетели как се прави историята. Сега е един от тези моменти.

Резултатите от изборите във Великобритания не оставят място за съмнение: след шест седмици страната ще напусне ЕС. Независимо дали се чувстваме тъжни, весели, ядосани, притеснени или безразлични, едно само е сигурно – никой не знае как точно ще се разиграе това.

ЕС, както и Лондон, плават в непознати води. Загубата на член, след изграждане на европейско единство и солидарност повече от 60 години, не е лесно. Зад всички смели думи от европейска страна се крие неизказан страх.

Какво ще стане, ако Великобритания остане невредима и договори добра сделка за бъдещите си отношения с ЕС? Джонсън ще тръби на всеослушание, че е поел контрола и страната е в по-добра позиция от преди. Може ли това да насърчи някои по-скептични страни от ЕС да последват примера на Лондон?

От друга страна, постигането на добра сделка би означавало съгласие с много европейски стандарти и изисквания. Какво точно ще спечели Великобритания, ако в крайна сметка следва всички тях, без да има глас  в създаването им? Това е въпрос, на който Джонсън може би ще трябва да отговаря в следващата предизборна кампания.

Но преди нещо от това да се случи, Лондон и Брюксел ще трябва да преговарят за всеобхватна търговска сделка и ще трябва да я сключат след по-малко от 11 месеца, освен ако Джонсън не се съгласи да се откаже от обещанието си и да поиска удължаване на срока.

А тогава ще трябва да се подготви за шотландската буря, като същевременно се надява, че в Северна Ирландия нещата няма да ескалират. Сега Никола Стърджън е в позицията да настоява за втори референдум за независимостта на Шотландия, който Джонсън ще трябва да отхвърли, ако иска да оцелее.

И в Съюза някои ще си кажат „Прав ви път“, докато други ще си мислят, че „без британците вече нищо няма да е същото“. Защото дори и при всички отстъпки, изключения, своеволности и липса на реална европейска ангажираност, те бяха неразделна част от ЕС и макар и капризна, то полезна противотежест на Франция и Германия.

Приятел или враг ще е Великобритания в света след Брекзит? Ще се присъедини ли острова на страната на Тръмп срещу ЕС? Или ще поеме ролята на „честен брокер“  за възстановяването на мултилатерализма?

Повечето отговори ще станат ясни преди мандатът на тази Европейска комисия да приключи.