Да пребориш един вирус с друг

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com [Photo: Positiv Berlin]

За добро или лошо коронавирусът може да промени обществото ни за постоянно. Разрушаващият ефект на смъртоносния вирус може да ни помогне да се освободим от редица хронични заболявания, които ни мъчат отдавна.

“Ако коронавирусът и 11 септември са двете най-големи събития в животa ни, кое ще е третото?” пита един потребител в Туитър, поставяйки начало на огромна дискусия за това кое ще допълни триединството. Такова е въздействието, което епидемията вече оказа върху колективното ни съзнание.

Промяната в поведението и нормите ни, предизвикана от пандемията, има потенциала да бъде най-трансформиращият епизод след Втората световна война или изобретяването на атомната бомба.

Редица проучвания показват, че замърсяването на въздуха – до голяма степен вследствие на генерирания пътен трафик – вреди на здравето и ни прави по-податливи на вируса. Сателитните изображения показват, че заради ограничителните мерки нивата на мръсен въздух са претърпели спад.

Сега е най-подходящият момент да използваме Бръсначът на Окам за създаване на политиките си. Автомобилите и камионите изхвърлят токсични изпарения, които вредят на здравето ни и ускоряват климатичните промени, докато в същото време чистите алтернативи са там, неразвити и недооценени.

Промените, причинени от вируса, вече се случват: европейски градове като Милано и Вилнюс обособяват огромна част от историческите си центрове само за пешеходци. В Брюксел велоалеите са 40 км – в столицата на ЕС хората, а не превозните средства, са господари на пътя.

В края на годината ЕС предстои да публикува всеобхватен план за устойчива мобилност и поне за момента е немислимо, че той няма да отговори на нарастващата обществена подкрепа за велосипедите, влаковете и други форми на обществен транспорт.

Коронавирусът може радикално да ускори прехода от изкопаеми горива към чиста енергия. Не толкова заради здравословните причини, а по-скоро, защото инвеститорите сега търсят сигурност в период на почти безпрецедентна несигурност.

Поразителният спад в цената на петрола този месец изложи нестабилността на настоящите енергийни пазари на показ. Пристъпвайки към десетилетие на икономически упадък, вследствие на вируса, това едва ли е рискът, който финансовите играчи ще продължават да поддържат.

Голямата слабост на вятърните централи и слънчевата енергия – ниската доходност от инвестициите – сега бледнее в сравнение с една от най-силните им страни: ниския риск. Докато институции като Европейската централна банка обмислят закупуването на зелени облигации, търсенето им само ще се увеличи.

И все пак няма гаранция, че коронавирусът ще ни тласне към изграждането на един по-чист и добър свят. “Еърбъс” се отказа от идеята си за електрически хибриден самолет, а Китай изглежда се завръща към замърсяващата си индустрия.

Въпреки това, ако правителствата успеят да оползотворят новите си високи рейтинги – отново благодарение на вируса – като обвържат периода на възстановяване с усилията си за устойчивост, ще могат да извлекат огромни ползи.