Да се разведеш заради Джокович

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Бюст на Новак Джокович, заобиколен от трофеи от Откритото първенство на Австралия в Белград, Сърбия, 10 януари 2022 г. EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Австралийската сага на Новак Джокович създаде опасно разделение. Сръбският тенисист се превърна в икона на антиваксърите, вероятно против волята си. Авторитарният сръбски президент Александър Вучич на свой ред използва случая, за да заклейми „как работи световният ред“ – за радост на онези, които си изкарват прехраната, като обвиняват Запада за неуспехите на собствените си страни.

Разделя ли Джокович света на ваксинирани и антиваксъри? Или още по-лошо: използван ли е да ни разделя геополитически, тъй като представлява православния свят срещу доминирания от саксонците Запад?

Авторът на статията познава лично смесена европейска двойка, която в последните дни се скара заради разнопосочна интерпретация на драмата. Кавгата им стигна до ръба на развода.

Това е истинска история. Съпругът е италианец, който е направил саркастични коментари, докато гледали телевизия, за „балканския нахалник, който най-накрая си получил заслуженото“.

Съпругата, която е българка, се ядосала и заявила, че големият тенисист, когото тя харесва, е представен несправедливо от западните медии и австралийските власти. А съпругът й, който слабо разбира от тенис, със сигурност коментира, просто за да я дразни.

В малки дози съпружеските спречквания често са здравословни. На микро ниво двойката обсъдила проблема и в крайна сметка сключила примирие. Но на макро равнище обществената присъда тепърва предстои, въпреки решението на австралийския съд.

Случаят „Джокович“ се нуждае от обяснение. Австралия е страна, в която се спазва един от най-тежките ковид локдауни в света. В тази страна повече от 90% от пълнолетните граждани са ваксинирани. В момента броят на заразените там е много малък и това е едно от малкото места на Земята, където политиката за „нулев ковид“ не е измишльотина.

Когато се разпространи новината, че  Джокович е влязал в страната неваксиниран, 80% от анкетираните австралийци бяха на мнение, че той трябва да бъде депортиран. Общественото мнение е важно в момент, когато премиерът Скот Морисън се готви за избори, които се очакват през май.

Ако можеше да се върне времето назад, Джокович и екипът му трябваше да бъдат много по-внимателни. Опасна игра е да се изправиш срещу австралийската системата за ковид ограничения.

Въпреки това на Джокович беше разрешено да влезе в Австралия без ваксинация въз основа на медицинско изключение, което бе осигурено чрез австралийската тенис федерация. Може да се спори дали това изключение е справедливо (такива изключения се дават на хора със сериозни заболявания, несъвместими с ваксинацията, докато Джокович изглежда смята, че ваксината може да повлияе негативно на физическата му форма).

Медицинското изключение обаче беше дадено на тенисиста, което в крайна сметка предизвика изблик на гняв сред повечето австралийци (не и от сръбската общност).

След това Джокович остана 9 часа на летището, докато визата му не беше отменена с мотива, че не отговаря на условията за медицинското изключение, и беше отведен в специализиран хотел –  център за задържане на мигранти. От този момент международната преса надуши миризмата на кръв, като темата излезе от спортните рубрики, за да се превърна във водеща за всички медии.

Много неща бяха изговорени оттогава. Но преди да кацне в Мелбърн на 5 януари, Джокович не се беше обявявял за противник на ваксините. Той просто не обсъждаше ваксинационния си статус.

Няма да е в интерес на никого (и най-малко в интерес на Джокович и на тениса) да се създават героични легенди, за да се компенсира пропуснатия шанс да видим топ тенисист да играе в топ турнир.

Някои вече обсъждат кандидатурата на Джокович за президент на Сърбия (но не преди Вучич да реши). В бъдеще всичко е възможно.

В по-близко бъдеще обаче Джокович трябва да направи по-простичък избор: дали да се ваксинира и да продължи да играе в топ турнири. Или да стане политик, да скочи на гребена на вълната против ваксините, в момент, когато науката потвърждава, че ваксинацията не ни прави повече или по-малко опасни да заразяваме другите (тя ни пази самите нас, както и пази здравната система от претоварване).

Джокович беше лишен от възможността да играе и вероятно да спечели Откритото първенство на Австралия, но това не го прави  герой. Той е жертва на обстоятелствата и до известна степен на собствените си неправилни решения и действия.

Днес Джокович е водеща световна новина в по-голяма степен, отколкото ако беше спечелил рекордната 21-ва титла от Големия шлем. Създаването на история не беше трудно за него. Вероятно ще му бъде доста по-трудно да вземе простички решение за бъдещето си.