Джонсън ще приключи бързо с Брекзит, а след това?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Борис Джонсън имаше всички основания да e доволен от себе си, когато се завърна като победител в Уестминстър тази седмица.

От Тони Блеър насам бБританската политика не е виждала по-доминантна фигура. Повечето от новите консерватори, особено тези от северна Англия, където за първи път политическата сцена се оцвети в синьо, знаят добре, че дължат мястото си в парламента на Джонсън.

Но след като заложи всичко и постигна голяма победа, британският безочлив блондин незабавно направи и друг тежък залог.

Заплахата от Брекзит без сделка бе отхвърлена като вариант четвъртък вечер, когато стана ясно, че Джонсън е спечелил решително мнозинство. Финансовите пазари въздъхнаха с голямо облекчение.

Въпреки това, в рамките на седмица вариантът за Брекзит без сделка бе върнат на масата за преговори с нов краен срок: декември 2020 г., в резултат от обещанието на Джонсън да направи незаконно удължаването на преходния период, който следва след излизането на Великобритания от ЕС.

След като отпразнуваха перспективите за политическа стабилност при силно правителство, финансовите пазари на Лондон внезапно се забавиха. Ръстът, постигнат от британския паунд, веднага се стопи.

Настойчивото залагане на срока до края на декември догодина е любопитен тактически ход, до голяма степен защото Джонсън не печели нищо от него. Вместо това той рискува да хвърли камъка в своята градина.

Със забележителното си мнозинство той може да прави каквото си иска у дома. Споразумението за оттегляне от ЕС ще мине през парламента до средата на януари. Обединеното кралство официално ще напусне ЕС, може би и преди крайния срок от 31 януари. Джонсън ще приключи с Брекзит, както и обеща.

Веднъж след като Великобритания остане извън блока, тактиката да се обвинява ЕС за всички икономически или политически неволи вече няма да е успешна. Всяка рецесия или икономически удар от напускане на съюза при условията на Световната търговска организация или сключването на неблагоприятна търговска сделка ще бъдат изцяло отговорност на правителството на Джонсън.

По време на процеса по Брекзит екипът на Мишел Барние разбра бързо, че времето е най-силният им съюзник. Така ще бъде отново.

Има само единадесет месеца да се договори и ратифицира нова сделка в 28 държави и както каза Раул Рупарел, съветник по въпросите на Брекзит на Тереза ​​Мей и Дейвид Дейвис, този тип сделка е голямо изпитание за Великобритания. Най-осъществимият вариант може да бъде сделка за свободна търговия, която след това да се надгражда постепенно.

Би било грешка Великобритания да изпадне в самодоволство, мислейки си, че ЕС внезапно ще се промени. В продължение на три години и половина след референдума през 2016 г. на ЕС дори не му мигна окото, дори в момента, в който г-жа Мей имаше управляващо мнозинство и беше обявена за новата Маргарет Тачър. Няма причина да се допусне, че при тези преговори ще е по-различно.

Както предупреди председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен в сряда, Обединеното кралство ще поеме по-тежък удар при сценарий без сделка.

Джонсън може и да е господар у дома, но не може да диктува правилата на играта в Брюксел. Нужно ще е поредното измъкване в стил фокусника Худини, за да бъде избегнат Брекзит без сделка. Гледайки как Джонсън прекарва 2020г.в опити да го постигне, ще е несъмнено интригуващо зрелище.