Доходоносен ден

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

93 000 евро за едва ден работа е доста добър доход за повечето от нас, освен ако не сте някоя от сестрите Кардашиян. Това е малко повече, отколкото печели Лионел Меси и почти четири пъти повече от цената на последното известно посещение на Роналдо в бар.

Политиците не би трябвало да изкарват подобни суми.

След като причини политически скандал в Берлин и сътресения в групата на Еманюел Макрон “Обнови Европа”, Томас Кемерих е готов да получи чека си.

Той бе избран за премиер на германската провинция Тюрингия след задкулисна сделка с крайнодясната “Алтернатива за Германия”. Това бе първият случай след Втората световна война, когато немски политик получава официална крайнодясна подкрепа. Но това не продължи дълго. Кемерих подаде оставка след само 25 часа, но ще получи възнаграждение от 90 000 евро.

Защо? Задържалият се за кратко лидер на Тюрингия получава основна месечна заплата от 16 617 евро, плюс 766 евро надбавки и малка семейна надбавка от 153 евро. Това са общо 17 557 евро. Съгласно закона в Тюрингия, един работен ден на поста се заплаща като за цял месец, а г-н Кемерих има право и на шестмесечна междинна надбавка в размер на 75 468 евро. Всичко това означава, че Кемерих е печелил по около 4000 евро на час за деня, в който е бил премиер на Тюрингия..

Това не в стила на германците. Иронията е, че повечето европейски политици живеят много по-скромно.

Италианските депутати получават около 170 000 евро годишно, но в други държави, включително Германия, заплата на депутатите е приблизително 100 000 евро за година. Повечето народни избраници печелят далеч по-малко. Заплатата на депутатите в Румъния и Малта е по-малко от 2000 евро на месец.

Разбира се, такава пестеливост е непозната в сградата на Европейската комисия. Възнаграждението на европейски комисар е 22 000 евро на месец, а на председателят на институцията Урсула фон дер Лайен е 27 000 евро. По-голямата част от сумата е освободена от данъци.

Заплатите на европейски служители от такъв ранг обаче са оправдани.  Ако заплащането на политиците е ниско, а отношението към тях – лошо, няма да е изненада, ако и те отвърнат със същото. Достойното заплащане е и един от начините за насърчаване на най-способните личности да влязат в политиката и е гаранция срещу корупцията.

Но 93 000 евро за ден на премиерския пост в Тюрингия е нещо друго.

Дали Кемерих ще вземе тези пари зависи само от него самия и от съвестта му. Интелигентен политически ход би бил да използва тези 93 000 евро и да последва примера на Роналдо. Може и да не стигнат да почерпи по бира всеки избирател в Тюрингия, но вечерта със сигурност ще бъде запомняща се.