Европа е в кома. Каква ще бъде рехабилитацията?

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV. [Shutterstock/sfam_photo]

Знаем, че това е сериозно. Вече. След като дълго време подценяваха заплахата, европейските правителства поставиха икономиката на блока в предизвикана кома в опит да спрат драматичното разпространение на вируса.

След първоначалната фаза на отрицание, световните лидери започнаха да осъзнават, че проблем има, той е истински и е много тревожен.

Те обаче ще повторят първоначалния етап на отрицание, ако смятат, че ако щом бизнесът заработи отново, ще могат да продължат, сякаш нищо не се е случило.

Вместо това лидерите трябва да започнат да обмислят или преосмислят големите политики.

Изглежда, че Европейската комисия не следва тази линия, тъй като току-що отложи някои от вече планираните предложения – новата политика в областта на храните и стратегията за биологичното разнообразие.

И двете стратегии бяха отложени с поне месец. Но кой може да каже дали в състояние на кома континентът ще остане същия след месец?

Дали все още си струва да се настоява за приоритетите, заложени преди появата на новия коронавирус?

Думите на специалния комисар за борбата с коронавируса Доменико Аркури тази седмица останаха нечути. Той говори ясно за необходимостта от “икономика като във военно време” в опит да се избегне срив.

”Както във военното време, ще трябва да произвеждаме това, от което се нуждаем, да възстановяваме производствените системи и да връщаме на европейска земя индустрии, които сега са разположени другаде”, посочи той.

Действия, които е трудно да си представим в мирни времена. И въпреки това Комисията одобри временна рамка за одобрение на държавната помощ и предложи безпрецедентно спиране на фискалните правила на ЕС.

Цялата структура на Зелената сделка, новата водеща политика на ЕС, може да изглежда морално остаряла и неспособна да отговори на приоритетите в новия свят след COVID-19.

Необходимо е цялостно преосмисляне на действията, които трябва да последват, за да успее да се управлява и фазата на рехабилитация, не само извънредната сиуация.

Защото реабилитирането може да е дълго и трудно.

Авторът на тази статия обсъди това с д-р Фабио Сантакатерина, професор по физиотерапия в Медицинския университет в Рим.

“Пациент в коматозно състояние, получава серия от стимули един по един, а не всички наведнъж”, обясни той.

Всъщност, когато пациентът е в кома, сетивата му трябва да се стимулират със звуци, светлини и допир, но не едновременно.

Физиотерапията става по-трудна, защото излязъл от кома пациент може да бъде много агресивен в началото, тъй като не може да се ориентира и дори няма сили да диша.

След това започва постепенно и физическата терапия. Първо в леглото, след това в седнало положение, постепенно прав, а накрая пациентът се опитва да ходи.

Ако някой е планирал да избяга маратон, но междувременно е изпаднал в кома, изглежда немислимо, че ще успее да го направи щом се събуди.

След предизвиканата кома европейската икономика ще се сблъска с подобна рехабилитационна програма. И не може да се очаква, че ще излезе от нея същата като преди.