ЕНП ще работи за прекратяването на разделението в ЕС и ще реши бъдещето на Орбан през януари

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Capitals e ежедневният обзор от столиците на EURACTIV.com

ЗАГРЕБ. „Живеейки от другата страна на желязната завеса, изпитах “Европа на две скорости” от първа ръка. Основната роля на ЕС е да работи за равнопоставеността, особено на малките страни“, каза новоизбраният президент на ЕНП Доналд Туск пред Хърватската национална телевизия. Той също обеща да се бори срещу делението между „стара“ и „нова“ Европа.

ЕНП заяви също в четвъртък (21 ноември), че ще реши в края на януари дали ще запази партията на националния премиер на Унгария Виктор Орбан в редиците си. Агенция Франс Прес съобщи, че по вътрешният доклад на ЕНП все още се работи и се очаква да бъде завършен през декември.

” Ще започна много интензивна консултация тогава”, зави Туск.

Пред EURACTIV.com източник сподели, че някои десни партии свързват членството на Fidesz в ЕНП с позицията на Орбан за миграцията и отказа му да приема бежанци. “Всички опции са на масата”, казва източникът.

Междувременно бившият премиер на Италия, Силвио Берлускони, предупреди, че европейските ценности са изложени на риск заради сътрудничеството с „комунистически Китай“.

„Комунизмът не спира на границата. Внимавайте с комунистическите страни, които са предизвикателство и заплаха. Всеки, който познава китайската политика, е наясно със заплахата, която тя представлява за бъдещите поколения “, заяви Берлускони.

Той призова и за подсилване на войските в ЕС с цел „възпиране на мигрантските вълни от африканските страни“ и определи настоящото италианско правителство като некомпетентно и неквалифицирано.

Хърватският премиер, Андрей Пленкович, призова за реформи в избирателната система на ЕС, тъй като това би могло да спаси системата на „шпиценкандидата“.

Антонио Лопес-Истурис (PP, Испания) ще продължи да изпълнява функциите на генерален секретар на ЕНП, а германецът Кристиан Шмит ще поднови мандата си като ковчежник на групата. ЕНП избра 10 заместник-председатели, сред които Мария Габриел (България), Дейвид Макалистър (Германия), Хелън Макенти (Ирландия), Йоханес Хан (Австрия), Естер Де Ланге (Нидерландия), Антонио Таяни (Италия), Зигфрид Мурешан (Румъния), Франк Пруст (Франция), Паоло Ренжел (Португалия) и Петери Орпо (Финландия).

(Tea Trubić Macan | EURACTIV.hr – Редакция: Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

///

Шпионски истории

 БЕРЛИН | СОФИЯ

Турция арестува адвокат на германското посолство. Турската полиция арестува адвокат на германското посолство в Анкара. Адвокатът е проверявал вероятността някои лица, търсещи убежище, да бъдат изправени пред затвор от местната полиция при завръщането си в Турция, съобщават германските медии. Турският адвокат С. Йълмаз беше арестуван в Анкара на 17 септември и според DW, турската полиция е иззела стотици досиета по молби за убежище, включително на кюрдски активисти и последователи на Фетхуллах Гюлен.

Турски медии съобщиха, че С. Йълмаз е обвинен във “връзки с терористична организация”, но според информацията от немски медии, прокуратурата е обвинила адвоката и в шпионаж от името на Германия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е обвинявал Германия в прикриване на предполагаеми поддръжници на опита за преврат през 2016 г.

Прочетете цялата история на английски в Deutsche Welle

Междувременно сръбският депутат Милован Дрекун, председател на парламентарната комисия за Косово, заяви, че в Сърбия има много български шпиони. “България и Хърватия имат шпионски център в Скопие”, каза Дрекун, който е в тесни връзки със сръбския президент Александър Вучич.

Той отбеляза, че България вероятно стои зад нашумелия скандал, свързан с видео, разпространено в социалните мрежи. То показва служител на сръбските специални служби, който приема пари от бившето заместник-военно аташе на Русия в Белград, Георгий Клебан. Видеото принуди властите да свикат среща на Съвета за национална сигурност в столицата Белград, както и среща между президента Александър Вучич и руския посланик.

Сръбската Служба за разузнаване и сигурност официално потвърди автентичността на видеоклипа. Дрекун смята, че скандалът е произведен от български шпиони и може да навреди на руско-сръбските отношения.

Само седмица по-рано България изгони един от секретарите в руското посолство по подозрение в шпионаж. На следващия ден София отказа да издаде виза на руски гражданин, назначен за аташе по отбраната в столицата.

(Claire Stam | EURACTIV.de, Krassen Nikolov| EURACTIV.bg)

///

ПАРИЖ

Френски редактори срещу Google в битка за авторски права. Битката между френските онлайн редактори и Google за авторските права ескалира. Във вторник (20 ноември) големи печатни организации и Агенция Франс Прес подадоха жалба срещу Google до френския орган по конкуренция. Те обвиняват американския гигант в нарушаване на „сродните права”, нов механизъм, имащ за цел да насърчи по-справедливото споделяне на цифровите приходи. През октомври Google обяви, че няма да плаща на онлайн новинарски издатели във Франция за показване на съдържанието им, което обезпокои както онлайн издателите, така и френското правителство.

Медийни организации получиха подкрепата на близо 1500 европейски медийни професионалисти, писатели, издатели, продуценти, режисьори, музиканти и адвокати, които подписаха платформа, призоваваща ЕС да “засили тежестта на директивата за авторско право, така че Google да не може повече да злоупотребява”. (EURACTIV.FR)

///

РИМ

Трудни времена за Движение пет звезди. В онлайн анкета на платформата за електронно гласуване на партията, активисти на Движение пет звезди отхвърлиха предложението движението да не участва в регионалните избори в Емилия-Романа и Калабрия. Гласуването се счита за удар върху ръководството на Луиджи Ди Майо, тъй като той застана зад прекъсване в участието на движението на избори в тези два региона, за да се избегне силно вероятното избирателно бедствие в тях. „Със сигурност Движението е изправено пред трудни времена, аз съм първият, който го признава“, заяви Ди Майо на пресконференция и добави, че някои проблеми трябва да бъдат отстранени, но партията ще направи всичко по силите си, за да се представи добре на изборите.

Още една центристка партия. Междувременно италианският евродепутат Карло Календа обяви създаването на нова центристка партия Azione под негово ръководство. Календа, който седи със социалистите в Европейския парламент, се откъсна от лявоцентристката Демократическа партия (PD) в знак на протест срещу сделката за създаване на коалиция с Движение пет звезди. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Позиция относно миграцията. “Европа вече не може да се преструва, че миграционната криза засяга само граничните държавите-членки”, заяви гръцкият премиер Кириакис Мицотакис на конгреса на ЕНП в Загреб. Той определи Дъблинското споразумение като „крайно неудовлетворително“.

Гръцки правителствени източници споделиха пред EURACTIV, че дискусията за промяна на Регламента от Дъблин ще започне незабавно след като бъде избрана новата Европейска комисия и че Атина подкрепя предложенията, направени наскоро от германския вътрешен министър Хорст Зеехофер (CSU). (Sarantis Michalopoulos| EURACTIV.com)

///

ВАРШАВА

Конкурентни първични избори? В следващите няколко седмици Гражданска платформа (Platforma Obywatelska – PO), най-голямата опозиционна партия, ще проведе първични избори преди президентските избори догодина. Дълго време имаше само един кандидат – Малгожата Кидава-Блонска – подкрепена главно от ръководството на партията. Но Яцек Ясковиак, кмет на град Познан, обяви кандидатурата си и ще се конкурира с Кидава-Блонска.

Известно е, че той принадлежи към по-левите членове на партията, докато Кидава-Блонска е считана за центрист. Резултатите се очакват до средата на декември. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

///

БРАТИСЛАВА

Без голям опозиционен блок преди изборите. Четири словашки опозиционни партии не успяха да постигнат съгласие за обща листа преди редовните избори след няколко дни преговори. „За хората“ (партия на бившия президент Андрей Киска), „Свобода и солидарност” (ECR) и общата листа на „Прогресивна Словакия“ (ALDE) и „Гражданска демокрация“ (EPP) няма да обединят силите си и ще се кандидатират поотделно. Според съобщение, Андрей Киска предпочитал по-голям коалиционен блок от шест опозиционни партии, включително Християндемократите и „Обикновените хора”, и двете партии част от групата на ЕНП. Но тази формация е била отхвърлена и от двете партии. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Чехите нямат представителство на ключови външнополитически позиции. Броят на чехите в Европейския парламент и Европейската служба за външни действия е пропорционален на размера на страната. Според Асоциацията за международни отношения (AMO), обаче, чехи не заемат позициите, които са от решаващо значение за външната политика на страната.

Чешкият специален пратеник към институциите на ЕС, Яна Хибашкова, заяви, че чехите са изправени срещат трудности да заемат длъжности в средния и високия мениджмънт, тъй като нямат ключови умения. Повечето кандидати за позиции в институциите на ЕС не преминават тестовете на Европейската служба за подбор на персонал (EPSO), каза тя. (Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

///

БУКУРЕЩ

Румънците гласуват за президент. Румънските граждани, живеещи в чужбина, могат да гласуват на втория тур от президентските избори от петък. Те ще избират между президента Клаус Йоханис, който се стреми към втори петгодишен мандат, и бившия премиер Виорика Данчила. За първи път диаспората в чужбина ще има възможността да гласува на президентските избори в срок от три дни. На предишните избори хиляди хора не можаха да дадат своя вот, заради дългите опашки в избирателните секции. (EURACTIV.ro)

///

БЕЛГРАД

Докторската дисертация на министъра на финансите ще бъде анулирана. Комитетът по професионална етика на университета в Белград ще инструктира ръководството на университета да действа съгласно правилника за анулиране на докторски дисертации в случая на финансовия министър Синиша Мали. Комитетът единодушно определи наличието на неакадемизъм в работата му, заяви ректорът на университета Иванка Попович. По думите ѝ, Мали е нарушил етичния кодекс на университета, използвайки текстове на други автори, без да ги цитира. (EURACTIV.rs)

***