(Зелената) икономика, глупако!

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV.COM Ltd.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Въпросът кой ще бъде следващият лидер на християндемократите не е единствената тема за политическа дискусия в Германия тези дни. Бъдещият завод на “Тесла” в покрайнините на Берлин изненадващо предизвика също толкова разгорещен спор.

Дебатът надхвърля очевидното противопоставяне на икономиката и екологията. Въпросът всъщност размива допълнително традиционния следвоенен политически пейзаж в страната, на който бяхме до болка свикнали.

Да започнем обаче със случващото се в покрайнините на Берлин.

Американският производител на електрически автомобили “Тесла” планира да построи т. нар. “гигафабрика” на площ от 300 хектара в община Грюнхайде близо до Берлин. Очаква се да бъде открита през 2020 г. и да заработи през 2021 г., като осигури работа на 12 000 души. С други думи – истински благодат за регион с иначе не особено светли икономически перспективи.

“Тесла” вече започна разчистването на гората на територията на бъдещата си гигафабрика, когато Висшият административен съд на Берлин-Бранденбург издаде заповед за временно спиране на изсичането на дърветата след жалба, подадена от Зелената лига на Бранденбург – местна екологична група.

Това предизвика широко негодувание в Берлин, особено (но и не само) сред консервативните политици и бизнес асоциации, които се опасяват, че случаят с “Тесла” има не само потенциала да се превърне в смущаващ фарс за региона Берлин/Бранденбург, но и да навреди на имиджа на Германия като основен промишлен център.

Негодуванието се разпространи и сред “Зелените”. “Превръщането на борова гора в своеобразно бойно поле е абсурдно. Това няма нищо общо с опазването на природата”, заяви лидерът на фракцията на “Зелените” Оливер Кришер пред Tagesspiegel, медиен партньор на EURACTIV.

Тук е мястото да се отбележи, че в момента боровото насаждение служи за производството на картон. Зелената лига на Бранденбург, посочи Кришер, иска да злоупотреби със Закона за защита на видовете, обслужвайки собствените си интереси.

В същото време Рамона Поп, сенаторът от “Зелените”, отговарящ за икономическите въпроси, свързани с Берлин, заяви, че по-скоро желае да види “бъдеща инвестиция на Тесла”, отколкото “борово насаждение”.

Настоящият дебат около площадката на “Тесла” бележи пренареждането на картите в политическото тесте на Германия.

Докато консерваторите от Християндемократичния и Християнсоциалния съюз макар и болезнено осъзнават, че не трябва да пренебрегват проблемите, свързани с климата и околната среда, освен ако не искат да претърпят политическо фиаско, германските “Зелени” все по-често дават предимство на бизнеса пред екологията.

С поемането на този нов, по-либерален курс “Зелените” инвестират и в собственото си бъдеще. Ще проследим това в Хамбург, където регионалните избори в неделя (23 февруари) са следващ труден тест пред политическата върхушка.