Злополучното посещение на Борел в Москва е стрес тест за ЕС

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

Жосеп Борел, върховен представител на Съюза по външните работи и сигурността.  [European Union]

Мнозина разкритикуваха върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заради посещението му в Москва. Визита бе представена като фиаско и унижение за Европейския съюз. Дори се очакват призиви за неговата оставка в Европейския парламент във вторник.

Всъщност Борел беше манипулиран от домакините си и изглеждаше като „полезният идиот“, точно такъв, какъвто Русия на Путин би искала да бъдат гениалните западняци. Вярно е, че бе предупреден от някои държави-членки да не отива, но пое риска.

Борел отнесе цветя на Болшой Москворецки мост и ги положи на мястото, където беше убит Борис Немцов през 2015 г. Никой в ​​Русия не видя това, но всички го чуха, че приветства руската ваксина „Спутник“ като „добра новина за човечеството“.

Може би звучи изненадващо, но в момента упреците към Борел нямат значение. Няма нужда да стреляш по пианиста. Той не е виновен. Цялата система на външната политика на ЕС е погрешна и това е така, защото страните-членки на блока искаха на първо място тя да бъде слаба.

По-конструктивно е това нещастно посещение в Москва да се разглежда като стрес тест за ЕС и много полезно в момент, когато Съюзът прави пореден опит да си представи бъдещето.

Освен ако лидерите не решат да дадат сериозни правомощия на службата за външна политика на ЕС и на нейния ръководител (което изглежда малко вероятно), по-добре е върховният представител да стои далеч от истинската сериозна работа. Не случайно ЕС не е представен във „нормандския формат“ за Източна Украйна. Когато става трудно, Франция и Германия поемат контрола.

И нека се въздържим от нападките срещу Борел, което вероятно няма да послужи за друга цел, освен да развесели руските „силоваци“, които управляват тази необятна държава, същите хора, които се опитаха да отровят Навални, които го вкараха в затвора и които организираха цялото шоу, за да осмеят Европейския съюз.

Ясно е, че въпреки високопарното звание „вицепрезидент на Комисията/върховен представител по външните работи и политиката и сигурността“, Борел едва ли има на разположение същите оръжия като руския външен министър Сергей Лавров, който също е дипломат  ветеран.

Предполагахме, че когато Борел пое риска с посещението, той е получил сериозни уверения и гаранции, че си заслужава. Сега е ясно, че той е паднал в капан.

Русия заблуди Брюксел, като заяви преди посещението, че иска да подобри отношенията си с ЕС, а когато той пристигна в Москва, му заявиха, че „ЕС е ненадежден партньор“. И докато испанецът правеше комплименти на руската ваксина, Москва изгони трима западни дипломати.

Руските „силоваци“ не ценят ни най-малко добронамерените събеседници като Борел. Единственият език, който те разбират, е техният собствен – този на заплахите, на цинизма, на играта на власт. Върховният представител не говори този език, без значение дали ще е Борел или някой друг.

Отношенията между ЕС и Русия никога не са били толкова лоши и скоро няма да има промяна. Но, ако едно нещо е сигурно, че това не е по вина на ЕС. Борел ни помогна да осъзнаем това.